Pazar, Ocak 17, 2021

Kusuru açıkta işleyip özrü kuytuda dileyenler...

Bir yanlışı ulu orta yapıp özrünü kuytuda dileyemezsiniz.

Hatayı yaparken fark etmeyip sonra dank edince kimseye çaktırmadan sessizce özür dileyerek işin içinden sıyrılmak çok ucuz bence. Kişi hatalıysa özrünü, ayıbı yaparken şahit olanların önünde dilemeli.

Hem kuyruğu elaleme karşı dik tutup hem de hatayı yaptığınız kişinin affına sığınmak olacak iş değil bence. Tabi özür dilenen kişi "Herkesin önünde dilemelisin bu özrü." diyecek değil. Kişi bunu kendi düşünmeli. Aksi takdirde özrün içtenliğinden şüphe ederim. 

Kuytuda dilenen özür sadece günü kurtarmak için yapılan, samimi değil aksine planlı bir davranıştır. Farklı durumlar söz konusu olabilir ancak her zaman olduğu gibi istisnalar kaideyi bozmaz.

Örnek vermem gerekirse ofisin en kalabalık saatinde bağıra çağıra tartıştığınız, sesinizi yükselttiğiniz iş arkadaşınızdan ofisteki herkes gittikten sonra özür dilemeniz  durumu düzeltmez. Doğrusu herkes oradayken "Önceki tavrım yanlıştı, ses tonumu kontrol etmeli ve cümlelerimi daha dikkatli seçmeliydim. Fikirlerim için değil ama tavrım için özür dilerim." diyebilmelidir medeni bir insan. 

Herkes gittikten sonra dilenen özür kabul edilirse, ertesi gün özür dilediğiniz kişinin size normal davranması gerekir. Diğer iş arkadaşlarınızın dilenen özürden haberi olmadığı için özrü kabul eden kişi onların gözünde kendine yapılan yanlışa rağmen size normal davranan birine dönüşür ki bir sonraki mevzuda kendisine karşı yine saygısızlık yapılmasının önünü açmış olur bu tavrı. 

İnce düşünmek önemlidir. Lütfen ince düşünelim! 

16 yorum:

  1. Katılıyorum, katılmamak mümkün değil ki. Aksi yöndeki davranışlar dediğiniz gibi art niyetlidir zaten. Özür dilememesi, kulağına fısıldayıp özür dilemesinden daha iyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de özür dilemesin daha iyi. En azından haklı tavrını koyması için fırsatı olur insanın.

      Sil
  2. Kalabalıkta yapılan artistliğin, kuytuda affı olmaz gibi bir laf var ona benzedi bu :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna benzer bir söz hatıtlar gibi oldum ben de yazarken ama çıkaramadım tamamını :)

      Sil
  3. peki ince düşüneliiiim pekiiii :) son yazımdaki mime baksana, sana uygun buldum, sevceğin bişey, daparsın belkuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakarım inşallah fırsat bulunca. Haber verdiğin için teşekkürler

      Sil
  4. Kesinlikle hemfikirim. (alkış)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Momentoscum 🥰 (kalpli gülümseme:)

      Sil
  5. Merhabalar.
    Konuyu ne güzel dile getirmişsiniz, sizi kutlarım. Özür mahallinde ve sıcağı sıcağına dilenmeli, erdemlik budur. Aksi halde, sizin yazınızda anlattığınız gibi dilenen özür, özür sayılmadığı gibi, hani derler ya "özrü kabahatinden büyük" diye, işte özrü kabahatini geçer.

    Cenab-ı Allah bizleri, kendini bilen erdemli insanlarla karşılaştırsın. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özür dinlemenin erdem olduğunu bilen insanın hatası az olur, olsa da kolayca affedilir zaten :) Selamlar, saygılar...

      Sil
  6. Ne kadar doğru söylediklerin ama maalesef artık çoğu insan özür dileme zahmetinde bile bulunmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özür dileyenler de kıyıda köşede yapıyor sanki utanılacak bir şeymiş gibi. Oysa hatayı anlayıp özür dilemek bir erdemdir.

      Sil
  7. Benim için özür dilemesi yeterli sanki.Başkalarının önünde küçük düştüğümü pek düşünmem ben o anda.Kişiye göre durumun algılanması ve yorumu değişebilir diyor ve güzel hatırlatma için teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkalarının önünde küçük düşmek değildi kastım. Başkalarının önünde size yapılmış bir yanlış var, sonra kimse görmeden özür dileyip hiçbir şey olmamış gibi devam etmek isteyen biri var karşınızda. Siz de nasıl olsa özür diledi diye mevzuyu uzatmayacaksınız doğal olarak. Ama dışarıdan bakıldığında öz saygınız konusunda şüphe oluşturur. Yani üçüncü kişiler olayı şöyle değerlendirebilir: "Ahmet dün Leyla`ya nasıl bağırıp çağırmıştı ama Leyla bugün hiçbir şey olmamış gibi davranıyor. Şahsen ben dün bana öyle bağıran çağıran birine özür dinlemediği müddetçe böyle hiçbir şey olmamış gibi davranmazdım." Bu algı, başka birinin de size karşı aynı saygısız tavrı tekrarlamasına yol açabilir. Yani burada mevzu elalem ne der, ne düşünür değil de bu yanılsamanın gelecekte yol açabileceği benzer olaylar aslında.

      Sil

İkigai

İkigai, şu anda okuduğum kitabın adı. Kitabın alt başlığı "her güne mana ve neşe katmak".  Kısaca açıklamak için  Wikipedia 'y...