Pazartesi, Ekim 24, 2022

Dayanamıyorum

Çözemediğim sorunlardan sorumlu olmaya dayanamıyorum.

Okul çıkışı Arya okul bahçesindeki bir köpeğe sevmek için yaklaşmış ama aralarında ne olmuşsa olmuş ve köpek Arya'yı ısırmaya çalışmış. Arya ağlayarak beni aradı. Önce cama sonra okula koştum. Dişlerini geçirmemiş köpek ama Arya çok korkmuş. Ne oldu diyorum, sevmeye gittim yanına diyor, sonra şemsiyemi tutmaya çalıştı, çektim, bırakmadı, sonra da beni ısırdı diyor. Peki.

Eve geldikten yarım saat sonra Arya'nın okulundan yakın arkadaşım aradı. Okul Müdürü kameradan bakıp onu aramış - arkadaş olduğumuzu biliyor - "Arya köpeğin üstüne gitmiş, köpeğin suçu yok, suç Arya'da" demiş. Neden? Çünkü ben okulda başıboş gezen köpekler çocuğumu ısırdı diye konuşacak olursam Müdür Bey kendi başını kurtarsın diye. Oysa hiç öyle bir niyetim olmadığı gibi aklıma bile gelmemişti okulu/idareyi suçlamak. 

Şimdi ben ne yapayım? Müdür Bey, arkadaşımı arayıp anlattığı gibi, Arya'nın korkmuş ağlayan halini gören diğer öğretmenlere de aynı hikayeyi anlatacak. Çocuk durduk yere köpeğe zarar vermiş konumuna düşecek. Yarın gidip görüntüleri izleyeceğim. Arya kesinlikle köpeğe zarar verecek bir şey yapmadığını söylüyor ki ona inanıyorum. Sevmek için yaklaşmıştır ama şemsiyesini yakalayınca iş çekişmeye dönüşmüş olabilir. Bakalım yarın öğreneceğim. Bu kadarıyla kalsa keşke...

Birkaç gündür Arya'yla bambaşka bir konu yüzünden tartışıyoruz. Sürekli yaptığı bir şey var. Neden yapıyorsun kızım diyorum, rahatsız ediyor bir şey o yüzden yapıyorum diyor. Çaresini bulalım, yapma diyorum ama nafile. Çözemiyorum. Çözemediğim için de deliriyorum.

Elimden gelen bir şey yok ama yine de ben sorumluyum! Neye kızayım, ne yapayım, nasıl çözeyim, kendimi nasıl sakinleştireyim bilemiyorum şu anda.

Üstüme üstüme geliyor bazen sorumluluklar... 

22 yorum:

  1. Geçmiş olsun daha kötüsü de olabilirdi, ucuz atlatmışsınız :( Okulda sokak köpeği / kedisi konusuna ben hiç girmeyeyim, olmaz, net.
    Ben olsam savaşırdım ama seni anlıyorum, ülkenin şartlarını ve yorgun hissetmeni de. Ama kendini sorumlu hissetmemelisin, olay tamamen dediğin gibi müdürün okula köpek sokmasından kaynaklanan hata, sorumluluk da bence ona ait olmalı.. Tekrar geçmiş olsun Arya'ya <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da dediğin gibi canım Ceren'im, ülke in şartları ve yorgunluğum... Okul bahçeleri başıboş köpek barınağı gibi maalesef...

      Sil
  2. oğlum ve okulu ile o kadar çok sorun yaşadım ki anlatamam. Artık bitse de kurtulsam dediğim günler oldu. Öyle şeyler oluyordu ki içinden çıkamıyorduk öğretmen bir şey yapmıyor biz çözemiyoruz. Çok iyi anlıyorum sizi sabır ve sakinlik diliyorum. Hülya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okullarda yaşanan problemlere çözüm bulunmuyor ve bu o kadar yaygın bir durum ki normalmiş gibi düşünmeye başladık toplumca. Hatta tam tersine bir şey olduğunda "Bu normal değil, sorun var, çözülsün" diyenlere "sorunlu" gözüyle bakılıyor.

      Sil
  3. hadi geçcek köpek olayı. oluyor bazen böyle şeyler. diğer özel sorun da geçicidir yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep tabi ki her şey gelip geçiyor ama işte bazı durumlar o kadar can sıkıcı ki... Durduk yere iftiraya uğramak gibi mesela.

      Sil
    2. neyse olsun ama bugün kötü geçmemiş, olay kapandı yani artık, öyle gözüküyor. alttaki yorumundan yanii :)

      Sil
  4. Müdüre sinir oldum, kendi hatasını kapatmak için öğrenciye suç atmak ne? Çok geçmiş olsun bu arada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün gidip izledik videoyu. Arya köpeğe vurmamış hatta dokunmamış bile. Sadece önünde şemsiyesini çevirip ilgisini çekmeye, oynamaya çalışmış ama bir süre sonra köpek sinir olup şemsiyeyi çekiştirmiş, Arya vermeyince bacağına hamle yapmış ama ısırmamış sadece korkutmak istemiş. Arya korkup şemsiyeyi bırakınca da şemsiyeyi kapmış. Yani ne vurmak ne de ısırmak yok olayda. İdare de bizi görünce lafı dolaştırıp "Biz zaten Arya vuruyor demedik, köpek Arya'yı kovalamamış, Arya köpeğin üstüne gitmiş dedik" diyor. Neyse...

      Sil
  5. Çok geçmiş olsun. :( Umarım o korku ile kalmaz. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Yok, travma falan işlemiyor bizim kızda. Hâlâ eve köpek almak istiyor.

      Sil
    2. Ahahah bak buna sevindim :D

      Sil
  6. çok geçmiş olsun, bu kadarla gelmiş geçmiş olsun. bizim ülkemizde her konu sulandırılıyor malum. hayvan sevgisi başka bir şey, başıboş hayvanlar başka bir şey...ama işte...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Evet hayvan sevgisi başka, başıboş hayvan sorunu bambaşka...

      Sil
  7. Yani gerçekten sinirlenilecek kadar da var, kimin ne üzerine vazife de birde görüntüleri izleyip yok öyle yok böyle, ses kaydı olmayan kamera görüntüüsü belirleyici değildir aynı zamanda, kameranın açısı bile bir çok şeyde yanılsama yaşanmasına neden olabilir. O kişilerin eğitimci olmasından da esef duydum şu an, bol sabırlar güç-kuvvet diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidip sorunca yok öyle demedik zaten dedikleri için yapacak bir şey de yok. Mecbur kapattık mevzuyu biz de.

      Sil
  8. Köpek masum. Çocuk suçlu...
    Bir anne olarak o kadar saçma geldi ki bu cümle. O köpek benim çocuğuma zarar verebilirdi. O zamanda mı suçlu çocuk olacaktı.
    Cümlelerimi toplayıp yazamıyorum inanın. Okulun bahçesinde köpek ne alaka.

    YanıtlaSil
  9. Geçmiş olsun Mrs. Kedi, olayın kapanmasına sevindim. Kızım biraz da oldu bittiye getirerek Golden cinsi bir yavruyu eve getirene kadar ne olur ne olmaz diye korkardım köpekten. Şimdi kocaman bir şey oldu. Köpeklerden bütün çekingenliğimi atmam onun sayesinde oldu. Köpekler eğer istisnai bir durum yoksa oyuncu oluyorlar. Zarar verme niyetleri olmasa da insanların korkmalarına sebep oluyorlar. Arya'nın asla köpeği rahatsız edecek bir niyetinin olmadığından eminim. Bütün olay bu aslında. Fakat sorun müdürde. Burada suçlu aramanın alemi yok.
    İzmir'de pek çok hastane koridorlarında sokak köpeklerini görebiliyoruz. Bizim muhitte caddeler sokakları birlikte paylaşıyoruz. Ne onlar bizden rahatsız, ne biz onlardan. Elbette okul ortamı farklı, çocuklar köpekten korkabilir, bu yönden bakılırsa müdürün köpeği tutup çocukları suçlayacağı yerde gerekli önlemi alması şart.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim evde yıllardır devam eden bir savaş var eve kedi ya da köpek almakla ilgili. Evrim köpek istiyor, Arya hem kedi hem köpek istiyor :)) Benim kediye alerjim var. Köpek alsak heveslerini alınca tüm bakımı (yıkanması - kuruması - yürüyüşe çıkarılması vs.) bana kalacak. Ben öyle bir sorumluluğun altına girmek istemiyorum. Okul bahçesindeki sokak köpekleri ise çok ayrı bir konu. Çoğu gerekli aşıları yapılmadığından ya da yetersiz beslenmeden hasta; bazıları uyuz olmuş, bazılarının tüm gözünde; vücudunda yaralar var maalesef :(

      Sil
  10. Çok geçmiş olsun. Neyse ki kötü yaralanmamış Arya. Sorumluluklar insanı bazen bunaltıyor. Özellikle birçok parçaya bölünmek zorunda kalan çalışan anneler olarak ruh sağlığımızı korumak çok zor oluyor. Kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Çalışan anne olmak bazen bi' tık fazladan karıştırıyor işleri :))

      Sil

İkigai

İkigai, şu anda okuduğum kitabın adı. Kitabın alt başlığı "her güne mana ve neşe katmak".  Kısaca açıklamak için  Wikipedia 'y...