Çarşamba, Mayıs 31, 2023

Dur, Bak, Gör ve Gülümse #2 - İleri Bak ve Gülümse

Olan oldu, biten bitti.

Şimdi olmayanlar yerine, yapamadıklarımız yerine tam şu dakika itibari ile yapabileceklerimize odaklanalım. Misal dünyayı mı gezip görmek istiyoruz, yakınlardan başlayalım. Komşu şehrimizi gezelim. Daha kendi yaşadığı şehrin dışına hiç çıkmadan dünyayı gezme hayali kuran çok kişi olduğuna eminim. Değişik sporlar mı denemek istiyoruz, çok uzağa gitmeden yapabileceklerimizle başlayalım. Misal iki raket bir topla oynanan badmintonı deneyelim. Öyle tenis kortuna falan da gerek yok, bahçede hatta sokakta bile oynanabiliyor. Gerekli malzemeler için şuraya link bırakayım: 

1. Çocuklar için  

2. Yetişkinler için

Bir müzik aleti çalmak istiyorsanız internet artık ücretsiz videolarla dolu. İstediğiniz enstrümanı seçip geçin ekran karşısına. "Ah gitar çalmayı çok istedim ama hiç imkanım olmadı" diye ahlayıp vahlamaktansa her gün pratik yaparak 3-5 ayda belli başlı şarkıları çalar hâle gelebilirsiniz. Ama öyle 2 video izledim hemen şakır şakır çalacağım sanmayın. O kadar da kolay değil, çalışmanız lazım.

Zamanında olmadı, okuyamadım, öğrenemedim, deneyemedim dediğiniz ne varsa artık parmaklarınızın ucunda. 2. üniversite seçenekleri ve uzaktan eğitim veren üniversiteler, dünyanın dört bir yanından ücretsiz kurslar bulabileceğiniz siteler mevcut. Hiç olmadı girin youtube'a orda bile her şeyi kademe kademe öğreten ücretsiz ders videoları var. En bilinen eğitim sitelerini buraya bırakıyorum:

Udemy FutureLearn - Coursera - Khan Academy

Bunlar dışında bir sürü üniversite ücretsiz online dersler veriyor, onlara da bakılabilir.

Ücretli kurslar gözünüzü korkutmasın bir sürü ücretsiz kurs da var. E bunlar hep İngilizce, ben İngilizce bilmiyorum ki diyorsan şöyle alayım seni:

Özer Kiraz ile İngilizce  - English with Ronnie - Cambly Blog 

Kendiniz de bir sürü kaynak bulabilirsiniz. Tek gereken sabırlı olmanız ve düzenli çalışmanız.

ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarını da unutmamak gerek. Aklınıza gelen her şeyi sorup öğrenebilir, kişisel gelişim hedefleriniz paylaşarak size bir yol haritası çıkarmasını isteyebilirsiniz. Bunun dışında da aklınıza gelen her şey için ChatGPT'den yardım almak mümkün. 

Ben az önce ChatGPT'den arabayla çıkacağımız yaz tatilimizi planlamasını istedim. O da başka bir yazının konusu olsun :)


Sezen Aksu - Ben de Yoluma Giderim

4 yorum:

Pazar Mesaisi ve Kendine Ait Bir Oda

Öğretmen olmak bazen eve sınav kağıtları ile gelmek, bazen gönüllü etüt yapmak, bazen gönüllü gözetmen olmak, bazen hem ana-baba olmak manas...