Pazartesi, Eylül 07, 2020

Ağaç Ev Sohbetleri #55

Ağaç Ev Sohbetleri'nde 55. haftadayız. Bu hafta soru yine benden :)

Parayla saadet olur mu olmaz mı? Birileri her şeyin başı sağlık mevzusuna bağlamadan önce belirteyim, sağlığımız yerinde ve paramız var :) Mutlu olmaya yeter mi yetmez mi?

Ne kadar paranız olduğuna siz karar verin. Eğer mümkün olduğuna inanıyorsanız mutlu olmanıza yetecek kadar çok olabilir :) Gelelim benim cevabıma: Bence parayla saadet olmaz. Parasız da olmaz o ayrı da bence mutluluğun parayla direkt bir ilgisi yok. Yani paranın tek başına saadetim üzerinde büyük bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Eğer olsaydı hepimizin tanıdığı, ünlü, çok zengin, her şeyi olan onca insan intihar etmezdi.

Paranın varlığıyla kendimi mutlu edemem. Parayı bir araç olarak kullanarak yapacaklarımla hem kendimi hem de başkalarını (ve yine dolaylı olarak kendimi) mutlu edebilirim ama bu mutluluğu yaşamak için de çok paraya gerek yok aslında. Misal yardıma ihtiyacı olan birine yardım ettiğimde mutlu hissediyorum. Dünyada parasız ya da elimizdeki mevcut imkanlarla yapılabilecek yardımlar da var. Yani yardım etmek için illa çok zengin olmak gerekmez. Tabi ki zengin olsak çok daha büyük yardımlar yapabiliriz ama burada ölçtüğümüz şey yardımların büyüklüğü ya da büyük yardımın verdiği mutluluğun ölçüsü değil. Düzenli bağışçısı olduğum iki ayrı kuruluş var ve bunun dışında da sağlık sorunları için açılmış bağış kampanyalarına destek veriyoruz Evrim'le. Bunların verdiği mutluluk paha biçilemez tabi ki.

Parayla yapabileceğimiz ve bizi mutlu edeceğini düşündüğümüz diğer şeylere şöyle bir bakalım. Mesela dünya turuna çıkabiliriz. En çok nereye gitmek istiyorsak oraya gidebiliriz. Peki sonra? Yaptık. Oldu bitti. En sevdiğimiz yemekleri yiyebilir, istediğimizi giyebiliriz. Peki ya sonra? Yeterli mi? Benim için değil. Tüm bunları sevdiklerimle paylaşmak isterim. Tamam tutan mı var? Tüm bunları sevdiklerimizle yaptığımızı düşünelim. Mutlu oluruz evet ama sevdiklerimizle bir şey yapıp mutlu olmaksa asıl mevzu, kabul edelim ki çok da büyük paralara, dünyanın diğer ucuna gitmeye, şık mekanlara ya da şık giysilere ihtiyacımız yok. Önemli olan o an yanımızda olanlarla aynı hisleri paylaşmak. Gözümü kapatıp istediğim yerde hayal edebilirim kendimi, mühim olan yanımda kim olduğu :) Yanımda olmasını istediklerim yanımdaysa gerisi boş. Ne demiş büyüklerimiz "İki gönül bir olunca samanlık seyran olurmuş. Gönüller ayrılınca saray olsa fayda etmez zaten.

Hayatımızın büyük bir bölümünü saran şu pandemi sürecinde fark ettim ki param olsa şunu yapmam, param olsa bunu yaparım dediğim birçok şey hiç de düşündüğüm gibi beni mutluluktan uçurmadı. Çok param olsa çalışmam diyordum, 6 ay evde oturunca okul açılsa da uça uça gitsem moduna geçtim. Çalışmayınca sürekli gezerim, farklı farklı yerlere giderim, nasılsa param da olacak derdim, tüm yaz evdeydim, benim için çooooooook şaşırtıcı ama tatile gidememek ya da gezememekle ilgili büyük bir eksiklik hissetmedim. Tabi ki gitsek, gezsek mutlu olurdum ama yapmayınca da acımdan ölmedim yani :D

Bence mutlu olmak için önce bizi mutlu eden şeylerin ne olduğunu bilmeliyiz. Geriye dönüp en mutlu olduğumuz anlara şöyle bir bakalım. Hangi anlar, o anlarda yanımızda yöremizde kim var, ne var, ne olmuş da mutlu olmuşuz. İşte o anlara, o kişilere, o gün orada olanlara tutunalım. Halihazırda bizi mutlu eden şeylere para da eklenirse daha mutlu olabiliriz ama bence mutlu olmak için paranın gelip bizi bulmasını beklemeye gerek yok.

Kabul ediyorum para bizi mutlu edecek şeyleri yapmamamızı kolaylaştırabilir ama tek başına bizi mutlu etmeye yetmez. Yani para mutluluk yolunda zaman zaman gerekli bir araç olmakla birlikte bizi mutluluğa erdiren asıl şey değil bence.

Son olarak yazmadan önce şunu düşünün: 

Hayatınızda en ufak bir değişiklik olmadan tam şu anda çok fazla paranız olduğunu düşünün. Ama mevcut tüm ilişkileriniz, para dışındaki tüm sıkıntılarınızın devam ettiğini... Anne-babanız aynı, eşiniz aynı, çocuğunuz aynı, komşunuz aynı... Hadi komşudan kurtulduk paramız olunca taşınabiliriz de :))) Ama ya arkadaşlarınız, hısım akraba? Para kaç sorunu çözecek? Çözülenler sizi olduğunuzdan ne kadar fazla mutlu edecek?

Dipnot: Yazıyı aceleyle yazıp yayınladım, klibi izlememiştim. Mr. Kaplan bahsedince izledim. Üzgünüm sizi buna maruz bıraktığım için :))))) 


  

20 yorum:

  1. oleey gelcem akşamaa :) şarkı da güzeel :)

    YanıtlaSil
  2. "Bence mutlu olmak için önce bizi mutlu eden şeylerin ne olduğunu bilmeliyiz."
    Sorunun anahtar cümlesi olarak bunu seçiyorum. Herkesin mutlu olma kriterleri farklıdır elbette. Bazıları doyumsuz, bazıları kanaatkardır. Paranın önemi burada çıkıyor bence ortaya. Doyumsuz olana milyar dolarlar versen eksik kalır, gözleri hep bir üsttedir. Bu cinsler kolay kolay mutlu olamazlar. Kanaatkar olanlar ise karnım doysun yeter der ve buldukları bir lokma ekmek onları mutlu eder. Yani, Mrs. Kedi, sorunuzun cevabı adamına göre:))
    Siz örnekler vererek gayet güzel konuyu koymuşsunuz ortaya. Ben de aynı şekilde düşünüyorum. Gezmek mi, ha gezdik ne oldu, yorulduk geldik, evet bir şeyler öğrendik, keyifli zamanlar geçirdik ama sonra... Evdeyiz işte, hepsi birer anı olarak kaldı hafızamızda. Geçmişte yediğimiz, gezdiğimiz ve eğlendiğimiz hoş bir sedadan gayrı nedir ki. Hiçbirimizin diğer tarafta paraya ihtiyacı olmayacak:)

    Müzik parçasına gelince, evet bilinen ve güzel bir parça. Fakat klip ve söyleyen sanatçıyı garipsedim. Çünkü alışmışız bir kere, parayı sağlayan genelde erkektir ve parayı lüksü seven de genel olarak kadın olarak bilinir. Kadınlar yine genel olarak kazancı iyi eş seçerler kendilerine bu yüzden. Klibe bakıyorum, hanımefendi lüks içinde yaşarken, bir yandan parasızlıktan dolayı terk edildiğinden yakınıyor. Klibin sonunda eli çiçekli bir adam kapıda görünüyor, onu hele, hiç çözemedim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mr. Kaplan, yazıyı aceleyle yazıp yayınladım, klibi de hiç izlemedim. Sizin yorumunuzu okuyunca izledim ki felaketmiş cidden :)))))

      Sil
  3. güzel yazmışsın, ilginç fikirler, aklıma gelmeyen şeysiler düşünmüşsün, pekii hepimiz bulalım bizi ne mutlu eder, veyaa nasıl huzurlu olabiliriz. klip de acaba bir filmden filan mı alınma. beni parayla mutlu edemezsin sen ferit hihihi :) yazdım ben dee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadının paraya falan ihtiyacı yok, Ferit'e var mı bilmiyorum:) Yoksa kadın param var ama Ferit'siz asla mı demek istiyor da, dili bir türlü dönmüyor:))

      Sil
    2. karışık bu aşk ve para şeysileri :)

      Sil
  4. :D hay allahım yahu.. Parasız saadet olmaz ama fazla parayla da olmaz ama "az/çok" kriterleri de işte insandan insana değişiyor. Avrupa'da 5-6 sene önce bir araştırma yapılmış ve mutlu olmanın aylık 5000 euroya bağlı olduğu bulunmuştu. Azı da fazlası da mutsuzluk getiriyormuş.. Şimdi düşünüyorum 4 kişilik bir aile için Münih'te 5000 euroyla geçinmek zor biraz. Türkiyede ise 5000 euro'la sanırım mis gibi geçinirsin. Hindistan'da acaip zenginsin, San Francisco'da acaip fakirsin.. Demek ki; insanın alım gücü arttıkça, istek ve ihtiyaçları da artıyor. Bu durumda; para saadet getirmiyor, sadece daha fazla istek getiriyor... Sonu yok yani bence.
    Benim de senin gibi, para gelir bir şekilde ve temel ihtiyaçlarımı ve çocuklara biraz lüksleri ayırdıktan sonra kalanı dağıtırım. Hatta bazen öyle bir dağıtıyorum ki elimde kalmıyor :)) Ama hiç dara da düşmedim, kıt kanaat oldu bazen ama ertesi ay birden bir sürpriz para geldi vs. Dağıttıkça geliyor sanki?! Paraya önem verdikçe para sanki kendini çekiyor. Öyle gözlemledim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum, paraya önem verdikçe gidiyor para :) misal ben bir süredir hiç sallamıyorum, hep kıyıda köşede oluyor bir param :)

      Sil
  5. Bayıldıııımmm gelip gelip okuyorum dün yorum yaptımmı hatırlayamadım tekrar yazmak istedim o kadar haklı şekilde yazmışsın ki sürekli gelip okuyasım geliyor. Bize yine muhteşem bir başlık bulmuşsun 😍😍🌸🌸

    YanıtlaSil
  6. Kişiye göre değiştini düşünüyorum cevabın. Beni etmez mesela. Etmiyor:-) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Parayla saadet olabilir de olmayabilir de. Bütün insanların saadeti bulmaları için bazı gerekli hususlar vardır. Onlardan biri de aşağılık ve üstünlük kompleksini dengede tutmaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ego, kompleksleri... Gerçekten mutsuzluğun kaynakları!

      Sil
  8. Sağlık olmadan para hiçtir. Mutluluğun bence tek şartı önce sağlık sonra huzurdur. Para bu ikisi için de gerekli maalesef. Ama tek başına mutluluk için yeterli değil hatta çok çok zenginler genellikle mutsuz oluyor ya da büyük dramlar, trajediler yaşıyorlar hayatlarında. Azıcık aşım, kaygısız başım iyisi mi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok zenginlerin mutsuzlukları da büyük olabiliyor bazen. Bence de azıcık aşım, kaygısız başım :)

      Sil
  9. Paranın çözeceği sıkıntılar olabilir ama tabi para huzur getirmez dedikleri doğrudur. Öncelikli olan sağlıktır, sağlık olmadı mı parada gelmez, para varken sağlık gitse sağlık para ile yine geri gelmeyebilir ve sağlık geri gelmedikçe hayatın hiç bir unsuru saadet getirmez. Ama her şeye rağmen mutlu olmak ve hayata gülümsemek ise insanın kendinde saklıdır. Tabi hayatta her şeye rağmen gülümsemek hayatı güzelleştirmez ama güzel bakmayı kolaylaştırır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dertlere, sorunlara çok takılmayan, rahat insanlar daha kolay mutlu oluyorlar gerçekten. Demek ki mutluluk için zengin olmaktansa biraz kaygısız olabilmek daha elzem diyebiliriz :)

      Sil
  10. Çocuklar için harika eğitici Sesli Masal Dinle

    . Çocuklarınıza net bir ses kalitesi ile masal dinletin. Bebeklerinizi uyutmakta problem yaşıyorsanız bu masallar tam size göre. Ninni tadında eğitci masallar listesi ücretsiz dinletebilirsiniz.

    YanıtlaSil

İkigai

İkigai, şu anda okuduğum kitabın adı. Kitabın alt başlığı "her güne mana ve neşe katmak".  Kısaca açıklamak için  Wikipedia 'y...