Neredeyse tam 1 yıldır online eğitim veriyorum. Başlarda bunun geçici olduğunu düşünerek eski usul kitap kullanarak ders anlatmaya devam ettim ama maalesef umduğum gibi olmadı ve bir türlü yüz yüze eğitime geri dönemedik. Hâl böyle olunca online dersleri geliştirmenin, öğrenciye ulaşmanın, dersleri interaktif kılmanın yeni yollarını arar oldum. Z-kitap, online oyunlar, quiz uygulamaları, videolar, youtube kanalları... Bir sürü şey denedim. Bazıları işe yaradı, bazılarını denemedi bile öğrenciler. Ne yapsam hep bir şeyler eksik kalıyor gibi hissediyorum söz konusu uzaktan eğitim olunca maalesef.
Geçen hafta Artvin RAM tarafından gerçekleştirilen online bir eğitime katıldım. Eğitimin konusu "Ders Anlatımında Dijital İçerik Üretme"ydi. Öğretmenliğe başladığımdan beri aldığım en iyi eğitimlerden biriydi. Online eğitime başladığımız ilk günlerden itibaren sürekli Web 2.0 araçlarını kullanın diyordu birileri bize. İyi de nedir bu Web 2.0 denen şey? Yapılan şeyin interaktif olmasını sağlayan çeşitli site ve uygulamalara genel olarak Web 2.0 araçları deniliyor. Daha detaylı öğrenmek için şuraya tıklayabilirsiniz. Web 1.0 denildiğinde karşımızdakiler sadece izleyiciyken web 2.0 denildiğinde izleyicilerin de dahil olduğu etkinlikler sayesinde katılımcılar interaktif hale geliyor. Web 1.0 monolog ise Web 2.0 için diyalog diyebiliriz :)
Eğitimi veren Kubilay Tutar, BİLSEM 'de İngilizce öğretmeni. Kendi kullandığı web 2.0 araçlarını tanıtıp nasıl kullanıldıklarını anlattı. Bu sayede ben de yeni nesil öğretmenler için çok faydalı olacağını düşündüğüm bazı uygulamaları öğrenmiş oldum. Eğitimi sosyal medyada paylaşacaklar mı henüz bilmiyorum ama eğitimi veren Kubilay Tutar'ın kendi Youtube kanalına şuradan ulaşılabilir. Bahsettiği site ve uygulamalardan bazılarını aşağıya bırakıyorum.
unsplash.com
Bu site tüm bloggerlerın çok işine yarayacak bir site. Site kullanıcılarına çok geniş bir telifsiz görsel arşiv sunuyor. Telif hakları sebebiyle yazılarımıza koyacak görsel bulamadığımızda bu site tam bir can simidi :)
pexels.com
Pexels de yine unsplash sitesi gibi bir telifsiz görsel kaynak. Bu sitede fotoğrafların yanı sıra videolar da mevcut.
lottiefiles.com
Telifsiz gif (hareketli görsel) sitesi.
canva.com
Aklınıza gelen her şeyi yapmak mümkün: sunum, afiş, logo, kartpostal... İçinde binlerce şablon, görsel ve işe yarayacak özellik var.
educandy.com
Çoktan seçmeli quizlerden bulmacalara, eşleştirme aktivitelerinden hafıza oyunlarına kadar farklı etkinlikler yapmayı çok kolay hale getiren bir site. Sadece kelimeleri ve anlamları siteye yazınca, site kendiliğinden bir sürü farklı online oyun oluşturuyor.
whiteboard.fi
Adı üstünde bir beyaz tahta uygulaması. Öğretmen olarak beyaz tahtaya istediğimizi yazabildiğimiz gibi bağlantıyı paylaştığımız her öğrencinin kendi bireysel tahtasını da görebiliyoruz.
Ben şimdilik educandy sitesini kullanıp birkaç basit oyun/alıştırma hazırlayıp paylaştım öğrencilerimle. Siteleri kurcaladıkça daha verimli kullanabileceğimi düşünüyorum.
Son dakika bir aksilik çıkıp da iptal olmazsa *1 Mart Pazartesi günü okullar kademeli olarak açılacak ama online dersler artık hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olmaya devam edecek. Sanırım bunu kabul edip yeni koşullara hızlıca uyum sağlamamız gerekli.
*Yazıyı yazdığımda öyleydi ama bugün gelen bilgiye göre pazartesi yapılacak kabine toplantısı sonrasında netleşecek durum. En iyi ihtimalle Salı günü açılabilir ilkokullar ile 8. ve 12. sınıflar. Çok umutlanmak istemiyorum yine de.
Öğretmenin gözünden okumak çok iyi oldu çünkü biz hep veli gözünden tek taraflı bakıyoruz.. M.'nın sınıf öğretmeni 700 saat online eğitim aldı ama online ders hiç yapılmadı :)))) 3 defa zoomda o da kadının kendi hesabından 40dk sonra küt diye selamsız sabahsız kesilme şeklinde sohbet ettiler. Koca yılda vardığımız online eğitim bu! Türkiye çooooook ileride. Bazı şeyler tam oturmadan atlıyor Türkiye, Almanya bin tane kural ve denetimden geçiriyor. Hangisi iyi bilmiyorum... Olan çocuklara ve öğretmenlere oldu.... Bol şans!
YanıtlaSilKendisi 700 saat online eğitim alıp da hiç online ders yapmaması biraz komikmiş sanki :))) Arya'nın öğretmeni acayip hızlı adapte oldu ve gerçekten çok verimli dersler yapıyor. Hatta şu an çarpmaları öğretiyor ama Arya önceki sezdirme derslerinden beri yapıyor kendi kendine çarpma. Ev ahalisi olarak şoktayız :))) Ben Arya'nın öğretmenini gördükçe kendimden utanıyorum çünkü benim öğrenciler pek de bir şey öğrenemiyor gibi geliyor maalesef :( Sürekli çare arıyorum ama henüz içim rahat değil tam olarak. Her ne kadar online eğitime adapte olmaya çalışsak da ben dört gözle bekliyorum yüz yüze eğitime geri dönmeyi.
SilÇok faydalı bir paylaşım olmuş çok teşekkürler hepsini kaydettim :) Paylaşmak her zaman güzeldir...
YanıtlaSilOkul konusu çok karışık açılacak mı nasıl olacak acaba?
Ya artık hiç umutlanmak istemiyorum ama elimde değil, açılsın istiyorum.
SilSalgın, teknolojiye uyum konusunda hızlı bir ilerlemeye mecbur bıraktı. Bir bakıma iyi oldu sanki. Genç öğretmenler bu konuda biraz daha şanslı olsa gerek. Kolaylıklar diliyorum.
YanıtlaSilKesinlikle hali hazırda teknoloji ile haşır neşir olan öğretmenler bir nebze daha şanslıydı bu süreçte. Onlar daha kolay adapte oldular. Ben az da olsa zorlanan gruptayım ama online derslere uyum sağlayamadığı için mobbinge maruz kalan, emekliliğe zorlanan öğretmenler olduğunu da biliyorum maalesef. Doğru düzgün bir online ders eğitimi vermeden kendi kendimize çözmemizin beklenmesi yanlıştı ama canım Ceren'in dediği gibi bizim ülkede işlere hep plansız paldır küldür dalmak zorunda kalıyoruz zaten.
SilAh benim oğluma iyi gelen şeyleri arayan bir öğretmeni olaydı .
YanıtlaSilVeli olarak bakınca çocuğuma, ihtiyaçlarına, yeteneklerine, öğrenme stiline, eksiklerine önem veren öğretmenleri olsun istiyorum ama öğretmen olarak bakınca bir sınıfta birbirinden farklı 20-30-40 öğrencinin hepsine ayrı ayrı nasıl faydalı olacağımı çözemiyorum çoğu zaman. Çabalasam bile yetmiyor, ulaşabildiklerim çok az, elimden kayıp giden daha fazla.
SilArya öğretmenden yana şanslı bir çocuk. Anaokulu öğretmeni de şimdiki sınıf öğretmeni de gerçekten çok ilgili, becerikli ve alanında yetkin öğretmenler. Dilerim mevcut şansı ileride de devam eder ama okul kademesi büyüyüp bir sınıfın derslerine giren öğretmen sayısı arttıkça öğretmenlerin öğrencilerle birebir ilgilenme seviyesi kaçınılmaz olarak azalıyor maalesef. İlkokuldan sonra hiçbir öğretmen bir öğrencisi ile o kadar yakından ilgilenip yeterli bilgi sahibi olmuyor.
canva.com dışındakilerden haberim yoktu. Teknolojinin hızına yetişmek çok zor. Bütün mesleklerde yeniliklere adapte olunmadığı takdirde geri kalınıyor. Bu online eğitim sistemi hem öğretmenler hem de öğrenciler için sıkıntı. Umarım en kısa zamanda yoluna girer.
YanıtlaSilYarın kısmen de olsa yüzyüze eğitime geri döneceğimiz için mutluydum ama yine ertelendi her şey :(
Sileducandy.com için saol, bir de whiteboard.fi. baksanaaa, ingilizce öğretmek, öğrenmek için en faydalı bulduğun siteleri söylesene bana yaa pliiz. yani ben de öğrencilerime öğütlüycem ondan yani :)
YanıtlaSilVoscreen
SilYoutube - EnglishLessons4u Learn with Ronnie
https://m.youtube.com/channel/UC4cmBAit8i_NJZE8qK8sfpA
Youtube - Özer Kiraz
https://www.youtube.com/channel/UC4cmBAit8i_NJZE8qK8sfpA
ororo.tv
Language Learning with Netflix
spotlightenglish.com
quotes.yourdictionary.com
pikim, thanx yuu :)
SilDiğer siteleri biliyordum ama educandy.com'dan haberim yoktu, çok iyi oldu öğrendiğim, online derslerde kullanılabilir, biraz kurcalamam lazım :) Paylaşım için teşekkürler...
YanıtlaSilFaydalı içerik teşekkürler.Bilgisayarda.xyz yi unutmayalım.
YanıtlaSilhttps://bilgisayarda.xyz