Cuma, Temmuz 08, 2022

Okunması gereken kitaplarda bugün: Hayat Hanım

Kitabı henüz bitirmedim ama bitene dek sabredemeyeceğim. O kadar güzel bir kitap ki...


Ahmet Altan'ın 2021 yılında yayınlanan "Hayat Hanım" isimli kitabını okuyorum 2 gündür elimden düşürmeden ve neredeyse nefes almadan. Sonuna geliyorum ama bir yandan da hiç bitmesin istiyorum. Dili o kadar güzel, içinde öyle güzel anlar, öyle güzel bir tat var ki... Böyle anlatmakla olmaz, lütfen alıp okuyun.

Kitabı elime tamamen tesadüf eseri aldım. İstanbul'dan Çandarlı'ya geleceğimiz akşam elektronik okuyucumu annemlerde unuttum. Kargoya verdiler ama adres sistemsel otomatik düzeltmeyle değişmiş ve okuyucum Çandarlı yerine Hopa'ya gitti. Ben de babamın kütüphanesindeki kitaplara göz atayım derken bu kitap ismiyle hemen yakaladı beni :) 

Benim "Hayat ve Hayati Kaptan" (Başlangıç 16.07.2020) hikayemi bilenler neden hemen bu kitabı seçtiğimi de tahmin edecektir :) İyi ki de denk gelmiş ve elime alıp okumaya başlamışım. Uzun zamandır bu kadar keyifle okumamıştım bir kitabı. Neden bu kadar çok sevdim anlatmam zor. Sevdiğim her cümleyi, her paragrafı paylaşamam ama birkaç bölümü paylaşmak istiyorum.







Hayat Hanım'a aşık olmamak mümkün mü? Bence değil. Peki ya Hayat Hanım olmak? Çok zor bence. 


Uzun, upuzun bir liste... 



Aslında paylaşmak istediğim bir iki bölüm daha var ama kitabı okuyacaklara haksızlık olmasın. 

Kitabın anlatımı çok akıcı ve gerçek. Kitabın yan karakterlerinin hikayeleri de etkiliyor insanı, günümüz gerçeklerine yaptığı dokundurmalar da. Kitap sadece aşk meşk ilişkilerini anlatmıyor; birilerinin güç savaşında bir gecede hayatları mahvolan insanları da anlatıyor. Başka ne diyebilirim bilmiyorum ama bu kitabı okumanızı istiyorum. 

Okursanız gelip yazın olur mu? 

*Dipnot: Dönüp kendi hikayemi baştan sona bir kez daha okudum. İyi ki yazmışım! Benim hikayemden bir yan yol çıkarıp farklı bir son için bu kitaptaki Hayat Hanım'ın hikayesi ile devam edilebilir gibi geldi bana. Yani benim Hayat Hanım, 17. bölümden itibaren biraz farklı tercihler yapsaymış gayet Ahmet Altan'ın Hayat Hanım'ı olabilirmiş gibi sanki. 

23 yorum:

  1. Ahmet Altan okumayı çok severim. Ortaokul da keşfetmiştim. Kadın betimlemelerine bende hayran kalırım. En son Ölmek Kolaydır Sevmekten kitabını okumuştum,tavsiye ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zülfü Livaneli'nin derinlikten ve gerçeklikten yoksun kadın karakterinden sonra Ahmet Altan'ın Hayat Hanım'ı çok iyi geldi bana. Diğer kitaplarını da listeme alıyorum :)

      Sil
  2. Bazı kitaplar hiç bitsin istemiyorum. Merak ettim kitabı. Kaleminize sağlık. Sevgiler…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sabah bitti kitap ve hâlâ keşke bitmeseydi diyorum. Selamlar sevgiler...

      Sil
  3. ahmet altan okumadım hiç. senin öyküye benziyosa hüzünlü o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hüzünlü... Benim öyküme benzemiyor da benim Hayat Hanım, Rıfat ile gitmek yerine kalsaydı bu kitaptaki Hayat Hanım'a dönüşebilirdi diye düşündüm okurken.

      Sil
  4. Hayat Hanım'ı görür görmez sizin öykünüz geldi hemen aklıma. Alıntıları okuyunca sizin Hayat Hanım'la Altan'ın Hayat Hanım'ı arasında büyük benzerlik gördüm. Bir an Altan, Hayat Hanım karakterini Mrs. Kedi'den iktibas etmiş olmalı dedim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mr. Kaplan, ben de hep kendi Hayat Hanım'ımı gördüm Ahmet Altan'ın kitabını okurken. Ben 2020'de yazmışım, onun kitabı 2021'de basılmış. Onun, benim hikayemden haberi yoktur ama iyi ki benim hikayem daha önce. Tersi olsa ben zan altında kalabilirmişim :))

      Sil
  5. Yazı başlığını görünce hemen senin bayıldığım hikaye geldi aklıma. :)) <3 not alıyorum bunu da.

    YanıtlaSil
  6. iyi ki kitaptan bazı sayfaları bizimle paylaştınız. Böyle okumak daha zevkli oldu sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşmak istediğim o kadar çok bölüm oldu ki okurken... Bu kadarla yetinmek zor oldu benim için :)

      Sil
  7. Ahmet Altan'dan sadece Aldatmak kitabını okudum. Çıktığı zaman çok popüler olmuştu ve herkes okuyordu. Bu kitabı ilk kez duydum. Bu kadar övgüden sonra çok merak ettim. Okuma listeme ekliyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Daha önce hiç Ahmet Altan kitabı okudum mu bilmiyorum ama uslubunu sevdim. Diğer kitaplarına da göz atacağım :)

      Sil
  8. eğlenceli film veya dizi istediğin zaman birçok söyleyebiliriö. ağaç ev tamam sendeeee pazartesi :)

    YanıtlaSil
  9. Acayip ilgimi çektiniz şu an Kedi Hanım, bende alayım bu kitabı. :)

    YanıtlaSil
  10. Ahmet Altan romanlarını severim. Bu tarzı güzel yazıyor.

    YanıtlaSil

Hayat'ın yeni çelmeleri...

Dün sabah okulda rahatsızlandım, 2 kez kustum ve midem delinircesine ağrımaya başladı. Evrim beni okuldan alıp acile götürdü. Bağırsak filmi...