Salı, Aralık 06, 2022

Mutluluk

Arya satranç turnuvasında 10 yaş kızlar kategorisinde il 1.'si oldu. "Neden bir strateji oyunu turnuvasında kızlar kategorisi diye cinsiyetçi bir kategori var?" sorusuna değineceğim ama önce sevincimi paylaşayım.




Özgüveni tavan yapmış Arya pozu :))
Tabi ki sevinçten havalara uçtuk ve ailecek göğsümüz kabardı :)


Şimdi gelelim "Kızlar Kategorisi" mevzusuna... Turnuva günü heyecandan fark etmediğim durumu turnuva sonuçları internette ilan edilince fark ettim. Bir "Genel" kategori varmış ki mantıken kız erkek karma olması gerekiyor ama öyle olmadı; bir de "Kızlar" kategorisi var. Arya "10 Yaş Kızlar Kategorisi"nde yarıştı ve toplam 6 karşılaşmanın 5'ini kazanarak 1. oldu. Erkekler de kendi aralarında yarışarak "Genel" kategoride derece aldılar. Ben erkekler kendi arasında, kızlar kendi arasında yarıştıktan sonra karma olarak genel kategori için tekrar yarışacaklar sanmıştım ama öyle değilmiş.

Satranç gibi strateji ve zekaya dayalı bir oyunda neden "Kızlar" için ayrı bir kategori yapılarak böylesi garip, cinsiyetçi bir uygulama yapılıyor anlayabilmiş değilim. Konuyu Artvin Satranç Federasyonu yetkililerine sordum. Aldığım cevap: "Erkekler diye bir kategori yok; erkekler hep "Genel" kategoride yarışıyor, katılımcı sayısı az olduğunda kızlar da  bu gruba dahil edilebilsin diye bu şekilde oluyor."
Açıklamanın neresinden tutsam elimde kalır. 

Önümüzdeki turnuvalarda Arya'yı genel kategoride yarışması için teşvik edeceğim. Durumun ne kadar cinsiyetçi olduğunu anlatarak onu üzmek ya da zorlamak istemiyorum ama eğer isterse sadece kızlarla karşılaşmak yerine kendi yaş grubundaki erkeklerle de karşılaşabileceğini söylemeyi planlıyorum. Sonuçta Arya'nın genel kategoride dereceye girmemesi, en azından bunun için mücadele etmemesi için hiç bir mantıklı sebep yok ortada.

Sonuç olarak birincilik sevincimize böyle cinsiyetçi bir uygulama ile gölge düşürülmüş olsa da Arya'nın turnuva deneyimi edinmiş ve ilk resmi birinciliğini almış olması ailecek hepimizi gururlandırdı ve mutlu etti tabi ki. Darısı gelecek karma turnuvaların başına :)

35 yorum:

  1. Merhabalar.
    Sevgili Arya'yı kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. Tabi ailesi olarak sizi de tebrik ederim.

    Yarışma kategorisindeki Milli Eğitimin cinsiyetci yaklaşımına fazla takılmayın, hiç de üzülmeyin. Burada yanlışlık yapılmış. Santraç tunuvası insan bedenin fiziki yapısıyla ilgili bir yarışma olmadığı için erkek ve kız şeklinde kategoriye ayırmaları doğru olmamış. Ancak, ben memurluk hayatımı okullarda ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde geçirdim. Milli eğitim teşkilatı işte ancak bu kadar becerir. Okulundaki bir Atatürk'ü anma gününde 'Atatürk'ün ruhuna fatiha' diyen bir öğretmene soruşturma açılarak yapılan sorgulama sonucu ceza verilmişti... Bu ülkede fikir, düşünce ve inanç hürriyeti hala rayına oturmadı, oturtmuyorlar.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep Bey,
      Çok teşekkürler. Dediğiniz gibi ülkede rayına oturmayan onlarca şeyden biri sadece. Takılmamak gerek ama işte kabullenemiyorum bu çağda böyle cinsiyetçi yaklaşımları. Umarım bir gün tüm bu cinsiyetçi uygulamalardan kurtulmuş bir dünyada yaşar çocuklarımız, torunlarımız...

      Sil
  2. Ayyyyy kuzuuum nasıl gururlu ve sevinçli! Başarılarının devamını diliyorum, hep böyle özgüvenli pozlar versin ayrıca :)) Kızlar erkekler genel ne meraklıyız kategorize etmeye :) Seneye bence dağıt sen olararı, gidip tüm kızlar toplaşıp! <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da dediğin gibi sürekli bir kategorize etmenin peşindeyiz her şeyi! Bir dahaki sefere kızları örgütleyeceğim :))

      Sil
    2. Gözünü seveyim, de ki, kızların erkeklerle yarışamayacak kadar üstün olduklarını düşünmenize çok üzüldüm, lütfen erkeklere bu kadar “genel” diyerek ötekileştirmeyelim, onlar da çok uğraş verdi çok çalıştı mutlaka…. <3 Adamların yüz ifadesini çok merak ediyorum…..

      Sil
    3. Ahahah çok iyi fikirmiş Canım Ceren'im :D Ben bunu yapayım :) Kategorinin adını "Genel" yapıp kızları almayarak kendi kendilerine nasıl bir duruma düştüklerini anlayacak kapasiteleri var mı acaba :)))

      Sil
  3. oo süper haber, tebrikler :) kızlar ve genel kategori gerçekten saçmaymış ama hiç takılmayın bu sene bu ayrıma bence, keyfini çıkarın1.liğin.belki ve iyi niyetle yaklaşırsak, bir spor dalı olarak görülebildiğinden böyle bir kızlar kategorisi yapmışlardır diyeceğim ama genel kategori nedir allah aşkına? neyse sakin, sakin... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Fiziksel güce dayalı olsa bir nebze anlayacağım - ki birçok dalda yine cinsiyet değil yetenek ön plandadır aslında - ama tamamen zekaya ve stratejik yetiye dayalı bir oyunda anlam veremiyorum ve haliyle gıcık olmaktan alamıyorum kendimi maalesef.

      Sil
  4. Tebrikler:) Ben birinciliğin tadını çıkarıyorum, öbür mevzuları siz kadınlara bırakıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sevgili Buraneros :) Ben de tadını çıkarayım diyorum ama bir yandan da bir yerlerde erkeklerden daha iyi olan kız çocuklarının hakkı yeniyor diye içim içimi yiyor çünkü anladığım kadarı ile sadece buradaki turnuvada değil ülke çapında aynı uygulama yapılıyor.

      Sil
  5. Arya'yı kutluyorum ve ailesini kutluyorum. Cinsiyetçilik mevzusuna ben takıldım ve buna aldırmazlık etmeyişinize saygı duydum Mrs. Kedi. Satranç akıl işidir, zeka işidir, düşünme işidir. Ne demek sanki erkek ve kızlar arasında zekâ farkı varmış gibi ayrımcılık yapmak. Bedene bağlı bir spor olsa fiziki farklılıklardan dolayı ayrı kategorilerde yarışma düzenlemeyi anlayabilirim. Yazıklar olsun o saçma sapan izahatı geveleyen yetkililere. Umarım Arya ve arkadaşları bu düzeni değiştirecek bir nesil olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Mr. Kaplan. Benim de mantığım kabul etmiyor. Fiziksel güç söz konusu olsa dediğiniz gibi anlaşılabilir bu kategori işi ama değil işte. Önümüzdeki turnuvalarda bu işi daha da kurcalayıp rahatsız edeceğim yetkilileri.

      Sil
  6. maşallah hadii bak işallah bırakmaz ve okul dışında bir satranç kulubüne girsin, sonra resmi karşılaşmalara katılsın, resmi puan alsın, satranç federasyonu sitesini okuyun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten satranç federasyonunun resmi turnuvasıydı bu :))) Gayriresmi olsa belki işi bilmiyorlar derdim de resmi kurum böyle yapıyorsa vay halimize diyorum.

      Sil
    2. yani UKD si olcak demi, resmi oyuncu olsun ELO'su olur zamanla :)

      Sil
    3. Lisans çıkardık. Resmi olarak yarıştı. Sisteme kaydedilir UKD'si eğer işler olması gerektiği gibi yürütülürse federasyon tarafından umarım.

      Sil
  7. Çok teşekkürler :) Açıklama zaten çok saçmaydı. Açıklamayı yapan kişi bile saçmaladığının farkına vardı bence ama işte düzen bir anda bozulmuyor. Peşine düşüp uğraşmak gerekiyor.

    YanıtlaSil
  8. Arya'ya kocaman tebrikler :)

    YanıtlaSil
  9. oooo tebrikler Arya'cığa. Bir ekleme yapmak istiyorum herkes çok şaşıracak: kızları ayrı yarıştırmak bu ülkeye özgü değil, Susan Polgar erkeklerle aynı yarışmaya katılabilmek için ciddi savaştı. Hatta kadınlar için ünvan almak kriterleri bile ayrı desem. Daha düşük puanlara aynı ünvanı önüne w harfini getirerek koyuyorlar. Neden diye araştırdım, kadınların odaklanma süresi daha düşük diye bir cevap aldım ben de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Eskiden her alanda erkeklerin üstünlüğü en baştan kabul ediliyor, kadınlar zaten yok sayılıyordu da günümüzde hâlâ böyle devam etmesi gerçekten çok saçma. Aslında gıcık olduğum şey tam olarak kızlar kategorisi değil. Neden erkekler kategorisi yok? Bu şekilde "kızlar", "erkekler" ve "genel" kategorileri olsa bu kadar sorun etmeyebilirim. İki kategorinin kazananları genel kategoride yarışsa bir derece mantıklı olabilir ama öyle değil. Kızlar kendi aralarında takılsın erkekler genel kategoride birinci olsun zaten kızlar katılsa da sonuç değişmez gibi bir algı oluşu beni gıcık etti. Aslına bakılırsa satrançta bir noktadan sonra yaş kategorisi bile anlamsız. Genel kategoride her yaştan ve cinsiyetten katılımcı olmalı ve birinci o şekilde belirlenmeli bence.

      Sil
  10. Kızınızın hayatı başarılar ile geçsin, tebrikler

    YanıtlaSil
  11. Oy! Ne de güzel poz vermiş:) Tebrik ediyorum. Başarıları daim olsun Arya'nın.
    Turnuvadaki erkek kız ayrımını düşündüm ama anlam veremedim. Benim zihnimde bunun karşılığı yok. Yetkililerde bir karşılığı varmış anlaşılan. Neyse... Şimdi cidden başarının tadını çıkarın, ilerisi için baskınızı yaparsınız Sevgili Rüya:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Benim zihnimde de karşılığı yok ama ben dile getirene kadar kimse garipsememiş bu uygulamayı. Ne yetkililer ne de diğer veliler. Arya isterse genel kategoriye katılabileceğini söyleyeceğim bir dahaki sefere. Genel kategoride 1.olan öğrenci ile aynı okulda ve onu yenemiyor bir türlü. Bu yüzden istemeyebilir ama yine de haklarının farkında olmasını istiyorum :)

      Sil
  12. Tebrik ederim Arya'yı poz da gayet güzel ben burdayım demiş. Hülya

    YanıtlaSil
  13. Arya'ya kocaman tebrikler. :) Yeni Vezir Gambiti yıldızımız o mu olacak yoksa. :D
    Açıklama çok daha fazla kafamı karıştırdı, ne saçmalıkmış öyle ya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Saçmalıkların sonu yok maalesef bizim ülkede.

      Sil
  14. Bu güzel başarıyı, cinsiyetçilik ile gölgeleyemezler. Yaşasın Arya :)

    YanıtlaSil
  15. Birincilik pozuna bayıldım. Duruştan özgüven fışkırıyor :-) Tebrikler Arya'ya. Başarılarının devamını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Arya fotoğraf deyince direk bu pozu alıyor :)))

      Sil
  16. Arya'yı tebrik ederim ☺️

    YanıtlaSil

Son Günler

Salı günü yine Trabzon'daydık. HPV ve Smear sonuçlarım negatif yani temiz çıkmış. Bu güzel haber :) Ama - olmasa şaşarım - yaralar var...