Cumartesi, Mayıs 18, 2024

Dinlemek

Az önce Facebook'ta şahane bir videoya denk geldim. Videoyu Youtube'ta buldum, paylaşıyorum. 


Neredeyse tüm Ted konuşmalarına bayılıyorum ve bu video da onlardan biri oldu. Konuşmacı Celeste Headlee, 4.20'den itibaren daha iyi bir iletişim için 10 adet tavsiye veriyor. Tavsiyeleri basitçe Türkçe'ye çevireyim:

1) Asla birden fazla iş yapma. Konuşmaya odaklan. Yarımyamalak sohbet etme. 

2) Ahkâm kesme. Karşı tarafla fikir alışverişi yapmayacaksan hiç konuşma, blog yaz. (Gerçi biz blog üzerinden de sohbet edebiliyoruz :))) 

3) Açık uçlu sorular sor. Kim, ne, ne zaman, neden, nasıl gibi sorular sor ki karşı taraf durup düşünüp gerçek cevaplar verebilsin. 

4) Akışa ayak uydur. Karşı tarafı dinlemeden alakasız sorular sorma, konudan ayrılıp başka konuya atlama. Sohbet doğal akışında ilerlesin. 

5) Bir şeyi bilmiyorsan, bilmediğini söyle. Sallama. 

6) Kendi tecrübeni karşıdakinin tecrübesi ile eşitleme. Karşındaki bir kaybının acısını anlatırken kendi kaybını ve acını anlatmaya başlama ya da biri kendi başarısını anlatırken kendi başarıların hakkında övünmeye başlama. 

7) Kendini tekrarlama. Bu sıkıcı ve utanç verici.

8) Detaylara takılıp kalma. Tarihler, mekanlar, sayılar gibi şeyleri hatırlamaya çalışarak vakit kaybetme. Kimse bu detayları umursamıyor. Asıl olaya odaklan.

9) En önemlisi: Dinle. Geliştirebileceğin en önemli beceri dinlemektir. Stephen Covey şöyle demiş: "Birçoğumuz anlamak için dinlemiyoruz; yanıtlamak için dinliyoruz."

10) Az ve öz konuş. 


İyi bir konuşma mini etek gibi olmalı; ilgiyi sürdürecek kadar kısa, önemli şeyleri kapsayacak/kapatacak kadar uzun. 


En çok çuvalladığımız noktalar 6. ve 9. maddeler bence. Onları çözersek eminim çok daha verimli ve keyifli sohbetler yapabiliriz. 

5 yorum:

  1. Leyla Navaro'nun Gerçekten Beni Duyuyor musun? kitabını ara ara elime alıp okurum, benim pek çok konuda aydınlanmamı sağlamıştı . Bilmiyorum hâlâ basılıyor mu ama çok güzel bir kitaptır. Bak aslında bunu hemen söylemem de konuşma hatası. Sen bir şey önerince benim ortaya atlayıp hemen kendiminkini önermemem lâzım ama valla kitap o ladar güzeldi ki söylemeden geçemedim.
    Bir de Metehanlar lisedeyken bir seminerde dediklerini hiç unutamam. Birisine bir şey sunacaksanız konuşmanız kısacık olsun, o kısa konuşma ile dikkatini çekin. Bir iki dakikadan fazla uzarsa size dikkatini vermez artık demiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akışa uygun gitmişsin, mis gibi olmuş :) Kitabı hemen arayayım. Basılmıyorsa pdf halini bulabilirim belki. Yazılı konuşmalar daha kolay ve düzenli. Bu yüzden blogda yapılan sohbetleri çok seviyorum :) Hatta normal hayatımda da yazarak anlatıyorum bazen derdimi. Evrim'e uzun uzun mektup yazarım anlaşılmadığımı hissettiğim zamanlarda ve hem yazmak iyi gelir hem de lafım bölünmeden tüm derdimin okunacağını bilmek.

      Sil
    2. Bizim Can'la başucu defterimiz vardı, ona yazardık 😊 Dediğin gibi en güzel öyle ulaşıyor insan birbirine.

      Sil
  2. detaylara takılma ivit ne güzel öğüt :) detaylara takılanlar insanı bayıyor ayolcum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten dinleyenin aklında detaylar değil asıl olay kalıyor :)

      Sil

Rutinin İçinde Kalabilmek İçin Rutinin Dışına Çıkmak...

Hayat kocaman bir paradoks bence. Her şey zıttıyla bir arada ve zıttıyla anlamlı. Genel olarak çözmeye çalışmanın çok da faydası yok. Olduğu...