Tam 1 haftadır hiç dizi/film/televizyon izlemedim. Ayın 23'ünden itibaren Instagram ve Facebook kullanmayı da bıraktım. Whatsapp profilime de "Biraz Mola" yazan bir foto koyup durum açıklamasına "Acil değilse yokum" yazdım.
Peki neden?
Çünkü aralıksız 5-6 saatimi ya Instagram'da geçiriyor ya da bir diziye kapılıp sabaha kadar art arda izleyerek tüm bölümleri bitirmeden yatmıyordum. Şu ana kadar kör olmamam şaşırtıcı!
"O kadar saat Instagram'da ne yapıyordun?" diye sorduğunuzu tahmin ediyorum. Hiçbir şey! Boş boş ordan oraya sürükleniyordum. Bu duruma dur demek için telefonumdan Instagram uygulamasını kaldırdım. Facebook uygulamasını 1-2 yıl önce kaldırmıştım sadece web'den giriş yapıyordum; onu da sınırlandırdım. Messenger üzerinden mesaj gelmedikçe Face'e de girip bakmıyorum.
Bir haftalık sürede 2024'ün sonlarına doğru başlayıp bir türlü bitiremediğim kitabı bitirdim; yeni bir kitaba başladım ve yepyeni bir sci-fi öykü yazdım. Blogları gezip dolaştım, uzun zamandır okuyamadığım kadar çok blog yazısı okudum. 5-6 tane podcast dinledim; Volkan'la kitaplar ve podcastler üzerine uzun sohbetler yaptık.
Kısacası sosyal medya bağımlılığımdan kurtulup gerçekten anlamlı bir şeyler yapmaya başladım ve çok iyi geldi. Umarım bu şekilde devam ederim. Henüz telefonu elimden bırakmaya tam alışamadım. Instagram yerine Blogger'da takılıyorum ama içerik olarak baya sınıf atlamış oldum :)
Boş vaktim çok olunca bir to-do list hazırladım. Liste hazırlayıp işleri hallettikçe tik atmayı seviyorum. Bir şeyleri halletmiş olmanın verdiği haz ikiye katlanıyor sanki tik attıkça :D Listemin iki gün sonundaki durumu şöyle:
İşleri zamana yayıp yavaş yavaş gide gele yaptım. Eğilmedim, oturmadım ve taşınacak şeyler için Evrim'den yardım aldım :) Listenin son maddesi bilgisayar başına oturmayı gerektirdiği için onu şimdilik biraz erteliyorum :)
Dün "Hava çok güzel, beni sahilde yürüyüşe çıkartsana!" diye darlaya darlaya Evrim'i dışarı çıkarmayı başardım. Önce yürüdük sonra bir kahve içip dönüşte de listedeki alışveriş maddesini hallettik.
Tatil olunca pazartesiler pek güzel 😄
Tatilde tamamlamam gereken öğretmen eğitimlerim var. Üstüne kendim de gönüllü atölye çalışmaları ekledim. ÖRAV yarıyıl için çok güzel bir program hazırlamış; dört farklı atölye için kayıt oldum ama biraz geç kaldığım için bazı atölyelerin kontenjanları dolmuş; çok istediğim iki atölyeye kayıt olamadım ama n'apalım eldekiyle idare etcez :) İlk atölye bugün, öğrendiklerimi bir dahaki yazıda paylaşacağım.
Görüşmek üzere 🙋🏻♀️
Çok güzel...
YanıtlaSilBende az önce bloglarda neden etkileşim yok diyordum. :) Meğerse herkes sosyal medya da artık :) Yukarı kaydırıp kısa videolarla bağımlı hale gelmiş...
Blogların burada faydası çok ama bir türlü ispat edemiyordum. :)
(Bloglarıda bırakmayın!)
Böylesi daha güzel değil mi? :)
Kesinlikle bloglar çok daha faydalı ve daha keyifli :) Blogları takip edenler ile diğer mecraları kullananlar iki farklı grup bence. Her ikisini de aktif kullananlar da var ama blogda çok aktif olanlar genelde diğer mecralarda çok aktif olmuyor.
SilMerhabalar.
YanıtlaSilBu sosyal medya bağımlılığı hiç iyi bir iş olmadı. Aman Allah'ım, nereye gitsem, herkesin elinde cep telefonu, sürekli ellerinde onunla vakit geçiriyorlar. Bu cep telefonu yok iken, insanların ellerinde kendilerini oyalayacak acaba ne vardı diye geriye dönüp baktığım da, hiçbir şey hatırlamıyorum. Ellerinde kitap okuyan sayısı, hemen hemen yok denecek kadar azdı.
Hele dizilere hiç takılmamak lazım. Dizileri öyle bir yerde bitiriyorlar ki, mutlaka sonucu öğrenmek için bir sonraki diziye geçip, illa onu izleyeceksin, başka kurtuluşu yok.
Herkesin sosyal medya platformlarındaki alışkanlıklarını disipline etmesi gerektiğine inanıyorum.
Size sağlık, sıhhat ve afiyetler dilerim.
Selam ve saygılarımla.
Merhaba Recep Bey,
SilEskiden kadınların elinde mutlaka tığ işi ya da örgü oluyordu. Erkekler kahvede kağıt, okey gibi oyunlar oynuyor, hiç değilse günlük spor gazetesi ya da bulmaca ile vakit geçiriyorlardı benim hatırladığım kadarıyla. Hiç okumayan amcalar ise yoldan gelene geçene bakarak vakit öldürüyorlar Dı. Benim en çok üzüldüğüm şey insanlar bir aradayken bile birbirinin yüzüne bakmıyor; herkesin kafası önünde, elindeki telefonun ekranından başkalarının hayatını izleyerek kendi hayatlarını saniye saniye boşa harcıyorlar. Ben bağımlılığıma rağmen yanımda bir arkadaşım varken bir kez bile telefona bakmıyorum. Zaten öyle bir ihtiyaç hissettiğim an karşımdaki kişi ile arkadaşlığımı sorgularım sanırım. Her şeyin fazlası zarar bu yüzden ben de sizin gibi düşünüyorum kesinlikle kullanım sürelerimizi kontrol altında tutmamız gerekiyor.
Selamlar, saygılar...
en güzelii açık havada deniz kenarında gezmek :)
YanıtlaSilKesinlikle :)
SilBenim yorum spam da mı kaldı?
YanıtlaSilEvet. Çıkardım spam.dan az önce :)
SilFark ettim :D
SilCep telefonu kaynaklı sosyal medya kaydırmasından kurtulabilmek en güzel zaman kazanma yolu, kendine zaman ayırma şekli bence. :)
YanıtlaSilKesinlikle kaydırmayı bırakınca tonla zaman kalıyor insana :)
SilInstagram'a hiç bulaşmadım.
YanıtlaSilWhatsApp'ı mecburen iletişim amaçlı kullanıyorum.
Ben de net kullanımını daha da azaltmak niyetindeyim. Aslında daha faydalı işleri hayatımıza dahil ettikçe bunlara vakit kalmıyor.
Instagram'a hiç bulaşmayarak kendinize o kadar büyük bir iyilik yapmışsınız ki! Batak gibi giren çıkamıyor. Yoksunluk krizi yaşatıyor insana ama zor olsa da irade ile kurtulmak mümkün. Daha faydalı şeylerle vakit geçirmek için odaklanmak gerekiyor. Teknoloji odaklanma sürelerimizi çok düşürdü maalesef. Yine de isteyince her şeyi yapar insan :)
Silİnstagramdan uzaklaşmayı ben de çok istiyorum, bir sosyal medyada o vakit alıyor, X den de havadisleri alıyoruz. Gerçekten eskiden nasıl vakit geçiriyormuşuz ben bile unuttum:) Ama herkes yüzyüze bakıyormuş şimdi ekrana bakar olduk hem de genç yaşlı herkes.Modası geçecektir bir gün.
YanıtlaSilX kullanmıyorum yıllardır. Artık instagram da kullanmıyorum diyebilirim şükür :) Instagram uygulamasını telefondan kaldırmak işe yarıyor, denenebilir :)
SilBu yazıyı sevdim. Ancak websitesinin görünümünden dolayı okumakta bir hayli zorlandım diyebilirim.
YanıtlaSilEvet kullandığım temanın mobil uyumluluğu yok biliyorum. Ama bu temayı sevdiğim için "yakınlaştırınca idare ediliyor" diyerek avunuyorum :)
Silyapacaklarımı listelemek kolaylaştırıcı oluyor:)
YanıtlaSilKesinlikle işe yarıyor liste yöntemi :)
Sil