Salı, Haziran 16, 2020

Merdivenler

Merdiven çıkmayı sevmem ama çok sevdiğim merdivenler var şu hayatta!

Hepsinin ayrı bir anısı var. Liseyi bitirip üniversiteyi kazandığım yaz bir sevgilim oldu. Sevgilim dediğime bakmayın, el ele tutuşmaktan, birlikte yüzmekten, akşamları 1-2 saat gezip konuşmaktan 1 milim öteye geçmeyen bir arkadaşlık :D Bir akşam sahil yolundaki merdivenlere oturduk, dereden tepeden sohbet ediyoruz. Konuyu evirip çevirip çoçuğun gözlerine getirdim ki yeşil mi mavi mi şu an tam hatırlamıyorum ama çok güzeldiler. Çocuk demesin mi "Bizim ailede herkes böyle sarışın renkli gözlü; ben de sarışın renkli gözlü bir kızla evleneceğim. Genlerimizi bozmanın anlamı yok." O yaşta tabi ki çocukla evlilik hayali falan kurduğum yoktu ama adama sormazlar mı "E sen bu esmer, siyah saçlı, kahve gözlü kızla ne yapıyorsun gecenin bir saatinde denize inen bu merdivenlerde?" diye :))))))) Sormadım ama "Öyle yap zaten bu üstün genlerinizi ve sarışın zekanızı tüm dünyaya yaymanın anlamı yok!" demeden de duramadım :)))))) Bunu der demez de işi şakaya vurdum, çocuğa bozulma / karşı atağa geçme fırsatı bile vermeden konuyu değiştirdim. Sonraki günlerde de hastayım ben deyip çocuğu ektim tabi ki :D O pek değerli genlerine (?!) daha fazla tehdit oluşturmak istemedim. Maazallah aşık falan oluruz, gözümüz gen men görmez diye korktum galiba :)))))

Sevdiğim başka merdivenli ve asansörlü anılar da var ama anlatmak için özel izin almam lazım :D Onun yerine Hopa'da yürüyüş yaparken denk geldiğim ve aşık olduğum şu merdivenleri paylaşayım sizinle :)



Fotoğraftaki merdivenleri aslında 1 yıl önce falan keşfettim ama çarpık, paslı, eski görüntüsüne vurulsam da kullanmaya korktum. Sonra bu sene birden bir cesaret geldi ve attım adımımı. Aaa o da ne? Merdiven taş gibi! Sapasağlam! Boş yere korkmuşum 1 yıldır :D Merdivenlere giden yolu günaşırı yürüyorum ve artık her gidişimde merdivenlerden inip kayalıkların, denizin, gökyüzünün keyfini çıkarıyorum.

                                               

Merdivenlerden inip kayaların üstüne böyle↑ yatınca açık havalarda masmavi gök ve ay şöyle↓ görünüyor:


Merdivenlerden bu kadar bahsedip Ahmet Haşim'i anmamak, Merdiven şiirini paylaşmamak olmaz.

Merdiven Şiiri

Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden
Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak
Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak

Sular sarardı yüzün perde perde solmakta
Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta

Eğilmiş arza kanar muttasıl kanar güller
Durur alev gibi dallarda kanlı bülbüller
Sular mı yandı neden tunca benziyor mermer

Bu bir lisân-ı hafidir ki ruha dolmakta
Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta

                                                       
                                                                              ...


Şarkı bile merdivenli olsun bu gece :D


23 yorum:

  1. Ben asansör kullanmıyom bozuk ben ne zaman binsem bozuluyor 😭

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzeli merdiven zaten :) Hem sağlıklı hem de beklenmedik maceralara gebe :)

      Sil
    2. bide iletişime geçebilir miyiz iletisimle ilgili bir buton göremedim hem bir sey sormam lazimda

      Sil
    3. Tabi ki :) nurruyakara@gmail.com

      Sil
  2. Hahaha, ari ırk yaratacaklarmış herhal :D

    Ben Can'a kaç posta sorduydum bilmem. Bak emin misin, sülalalede açık renk gözlü yok di mi, büyük büyük büyüklerde de yok di mi? Yok dedi adamcağız. E çocuk mavi gözlü çıkarsa ben sana sorarım hesabını dedim. Durdu, düşündü düşündü, biyoloji bilgilerini gözden geçirdi, nihayet durumun farkına varınca bana dönüp, asıl ben sana sorarım dedi. Hahahaa. Benim baba tarafım hem açık renk gözlü de ihtimal yüksekti ama neyse oğluşlarım kahve gözlü oldular. Misss :)

    Merdivenleri ben de çok severim. Hele denize açılanı başka güzel.

    Şarkı olarak stairway to heaven gelmişti aklıma :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evrim'e okudum, beraber güldük :D Arya acayip Evrim'e benziyordu doğduğunda, hani ben doğurmasam kimden bu çocuk derdim diye takılırdım hep Evrim'e hep :p Ama büyüdükçe mimikler aynı ben oldu :) Şüphe götürmez yani :)))

      Sil
  3. Gün henüz hızlanmamışken denize inen merdivenler.. Daha güzel bir şey düşünemiyorum. Sana ne iyi geldi bu bahar! <3
    Kesin esmer siyah gözlü bir kıza gönlünü kaptırmıştır, adım gibi eminim çünkü hayat böyle büyük konuşmaları hiç es geçmez :D

    YanıtlaSil
  4. sevimli anıymış yaa, o oğlan yani, merdivenler tabii yaa şiirsel şeyler, denize inen merdivenleri görünce hep yazlıklarında yalnız başına yaşayan teyzeleri hayal ederim :)

    YanıtlaSil
  5. Eşim ailesinde tek renksiz (o da ne demekse:) gözlü. Aslında sarıya kaçan hazelnut:) Bütün ailesinin gözleri ya mavi ya da yeşil. Selânik göçmeni olmalarının ne payı var bunda, bilmiyorum:) Ben ve ailemde ise hiç renkli göz yok. Oğlumun göz rengi yeşil, kızımınki gök mavisi:) Hani ailesini tanımasam bayağı şüphelenecektim karıştırdılar mı çocukları diye:)))

    Merdiven şiirini bilirdim bak, her ne kadar şiire uzak kalsam da. Ancak kasvetli bir şiir. Eşimin anlattığına göre, yıllar önce Ahmet amcamız bu şiiri yazdığında, büyük sükse yapmış. Önüne gelen adamı çevirip soruyorlarmış, şiirde hayatı mı, ölümümü, yoksa hem hayatı hem ölümü mü anlatmak istedin diye. Haşim sonunda sıkılmış bu ilgiden, kendisine aynı soruyu yönelten bir edebiyat eleştirmenine, "Ne hayatı be kardeşim, karşımda merdiven vardı, onu anlattım" demiş.

    Bir de merdiven deyince acaba kökeni Fransızca mı diye düşünürüm. Mer du Vent : Rüzgar Denizi, bazen denizden esen rüzgâr, meltem, İzmir'in milli rüzgârı. Bir de buna bakın:)

    https://www.youtube.com/watch?v=q9bW18Nn-jw

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Bu şehir, bu evler... hepsi bir rüya." diyor parçada, hayat da sadece bir rüya belki de :) Klipteki kara kediye de bittim :D İzmir'in rüzgarı, denizi, aşkı... Her şeyi ayrı güzel değil mi Mr. Kaplan?

      Sil
    2. Bu arada benim annemin baba tarafı da göçmen ve hem annem hem dayım çakır yeşil gözlü ve sarışın :) Kardeşimle bana piyango vurmamış ama belki bunda da bir hayır vardır. Düşünsenize annem gibi sarışın renkli gözlü olsun, o gece o merdivenlerde başlayan sohbetin gidişatı çok başka olabilirdi :))))

      Sil
  6. Az önce okuduğum bir kitapta rastlayıp, dinlemeyeli çok oldu diye düşünüp, Timur Selçuk'tan "Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın" şarkısını açmıştım. Üstüne bu yazı denk geldi:) Minik tesadüfler :)

    YanıtlaSil
  7. Bak şimdi merak ettim o çocuk buldu mu bir sarışın kendine :)))

    Merdiven ve yokuş ben de çok tercih etmem ama en güzel manzara o zorlu yürüyüşü kazandıktan sonra elde edilir ya, mesela deniz en güzel tepeden gözükür gibi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya sonu ya başı güzel olan yokuşlar çıksın o zaman hayat yolunda hep karşımıza; ya inince gülsün yüzümüz, ya çıkınca :)

      Sil
    2. ne güzel dilek :) İnşallah <3

      Sil
  8. baksanaa son yazımdaki mimi sevebilirsin teeeen :)

    YanıtlaSil
  9. En Mavi Göz'ü okumadıysan tavsiye ederim, konuyla biraz bağlantılı :)

    YanıtlaSil

Son Günler

Salı günü yine Trabzon'daydık. HPV ve Smear sonuçlarım negatif yani temiz çıkmış. Bu güzel haber :) Ama - olmasa şaşarım - yaralar var...