Salı, Ağustos 30, 2022

Hazırbulunuşluk


"Hayat kısa, kuşlar..."


Sanırım öğrenmenin, başarılı olmanın, acıları göğüslemenin hatta sevmenin, aşık olmanın ve daha bir sürü şeyin ön koşulu "hazırbulunuşluk". Çocukluktan itibaren hayatımızın her aşamasında bir şeyde başarılı olmak için o anki hazırbulunuşluk seviyemiz çok önemli. Misal tuvalet eğitimi. Çocuk hazırsa bir günde hallolan şey, çocuk hazır değilse 1 ay geçse de işe yaramaz :))) 

Hayatımıza şöyle bir bakınca bir sürü örnek bulabiliriz. Mesela bazen bazı bilgiler bize ne kadar iyi aktarılırsa aktarılsın hazır değilsek bir faydası olmadığını görürüz. Geçmişte anlayamadığımız / yapamadığımız bir şeyi günün birinde şak diye anlar / yapar ve "Ne kadar salakmışım! Bu kadar basit bir şeyi anlayamamışım / yapamamışım" deriz zaman zaman. Oysa durum akılla değil hazırbulunuşlukla ilgilidir. 

Faydalı şeyler öğrenmekte olduğu gibi kötü haberler için de önemlidir hazırbulunuşluğumuz. Zaten hâlihazırda beklediğimiz kötü haberler bizi pek yerle bir etmezken, hazırlıksız yakalandıklarımız canımıza okur. Kısacası hayatın her alanında "hazırbulunuşluk" seviyemiz önemlidir. 

Bugün hazırbulunuşluk konusuna değinmek isteyişimin asıl sebebi ise geçenlerde de bahsettiğim podcastler. Pandemi sürecinde hemen hemen her gün radyo tiyatrosu dinlemiştik Evrim'le. Birden fazla kişinin seslendirmesi ve merak uyandıran polisiye maceralar olduğu için dikkatim dağılmadan dinliyordum. Ama podcastler daha tek düze geliyor ve ben kendi kafamdaki düşüncelere dalıp gidiyordum. Başladığım hiçbir podcasti baştan sona anlayarak dinleyemeden bir noktada koptuğumu fark edip bırakıyordum. Sonra bir gün bir şey oldu. Momentos'un podcastlerini hiç kopmadan ve severek dinleyebildiğimi fark ettim :) 

Bir süre sadece Momentos'un podcastlerini dinledikten sonra başka podcastlerle de şansımı deneyeyim dedim. Ve Bingo! Sevdiğim tarz ve merak ettiğim konular olunca artık kopmadan, baştan sona odaklanarak podcast dinleyebiliyorum :) Demek ki hazırbulunuşluk seviyem yavaş yaval gereken noktaya gelmiş :D

Çok sevdiğim podcastleri buraya bırakayım :) 

Momentos - Her sabah güne Momentos'la başlıyoruz Evrim'le :) 

Ortamlarda Satılacak Bilgi  - O kadar güzel ki arka arkaya kaç bölüm dinlediğimi bilmiyorum :(

Nereden Başlasam? - Bu podcasti Canım Ceren'imden öğrendim. İyi ki de yazmış :) 

Ara ara yine böyle sevdiğim podcastleri paylaşacağım. Bir dahakine özellikle çok sevdiğim bölümlerin linklerini ayrı ayrı ekleyebilirim :)


Dipnot: Okunacak o kadar çok yazı birikmiş ki bloglarda... Sağ olsun Momentos da işi hiç kolaylaştırmıyor, sürekli yeni bloglar getirip bırakıyor kucağımıza :) Nasıl okuyup yetişmek lazım? Deep sen nasıl yetişiyorsun her yere acaba? 

23 yorum:

  1. Ne güzel yazmışsın, çok doğru.. Aa denizde kum bende podcast. Kendi bloğuma yazayım dedim ama üşeneceğim galiba.. Buraya ekleyeyim en sık dinlediklerimi (mirgünle can’ın hastasıyım hihi ama onun dışında:)
    Bu linkte eski listem var:
    https://cerenin-gunlugu.blogspot.com/2020/04/podcast-lazm-myd-podcast-onerilerim.html?m=1
    Bunlar da son iki senede eklenenler:
    - NTV Radyo
    - Aposto Radyo
    - Invisibilia
    - The new york times’tan Modern Love (bayılıyorum buna dizi de bundan alıntı zaten)
    -

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen ekleyeyim Ceren'im ben de takibe alayım 🤩 Momentos sayesinde ısındım şu podcast işine 😃 önceden 1-2 baksam da kopuyordum hemen ama şimdi çok iyi geliyor 😊

      Sil
  2. podcast deyince şeyi izlesene dizi :) only murders in the building :) podcast polisiye dizisi :) blog okuma genelde akşamları bir saat ayırıyorum. blogdan sonra her gece dizi izliyorum, 22 de başlıyorum izlemeye :) hafta sonları film genelde bir de kitap :) bunun dışında çeviri yemek ev işi alışveriş uyku :) bloguma gelen yorumlardan gidiyorum bloglara bir de etkinliklere ancak yetişiyorum işte :)

    YanıtlaSil
  3. Buna ben de katılıyorum. Bir şeylere hazır değilsek yürümüyor o iş. O yüzden insanlara baskı yapmamak lazım. :))

    YanıtlaSil
  4. Hazırbulmuşluk ya da kıvama gelme durumu:)) İkisinin bir arada olması gerek bence Mrs. Kedi. Hazır bulursun da ilgini çekmeyebilir sözgelimi. Siz hazır bulmak + hazır olmak şeklinde açıklamışsınız.
    Kızmazsanız şu ifadenize çok güldüm:)
    "Demek ki hazırbulunuşlunuşluk seviyem yavaş yavaş gereken noktaya gelmiş" Yeminle söylüyorum hazırbulnuşnuş, nuşlunuşlulukluk??? diye okuyamadım bir türlü:)) Bakın hâlâ gülüyorum:))

    Momentos dışında ben henüz Podcast olayına alıştığımı söyleyemem. Bu sevmediğimden değil, güncel olaylara, milli kahramanımız Sedat Peker'in mümtaz ifşaatlarına biraz fazla zaman ayırıyorum sanırım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mr. Kaplan, ben de dönüp bakınca çok güldüm 😁 Yanlış yazmışım 🤭 Siz söylemeseniz hayatta fark etmezdim sanırım 😅 Çok teşekkürler 😊 Bence Momentos sayesinde hepimiz yavaş yavaş çaktırmadan kıvama geliyoruz 😄

      Sil
  5. Hazırbulunmuşluk gerçekten güzel ifade edilmiş, insan okuyunca aa evet diyor.
    Herkesin aklında aynı soru, vallahi bende ne zaman okumaya yetişemesem yahu bu Depp bu işi nasıl yapıyor diye sorguluyorum. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep bu konuda detaylı bir basın açıklaması yayınlamalı :)))

      Sil
  6. Hazırbulunuşluk, zor bir kelime ama güzel tespit. Doğru zaman, doğru yer hatta sizin için doğru podcastler :) Ve Deeptone'a aşırı saygı duyuyorum cidden her paylaşımın altında o var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru zamanı ve doğru podcasti bulmak lazım :)

      Sil
  7. Bi'Gidene Soralım
    İlk Sayfası
    Ben Okurum
    Didik Didik Freud
    Lütfen bunlara da bir göz at Sevgili Rüya:) Israrla tavsiye ettiklerimden, deli gibi savunduklarımdan:) Normalde benim de dikkatim dağılır ama bu podcastlerin hepsini ilgiyle dinledim, dinliyorum. Birkaç yazımda isimlerini anmışlığım da var hattâ.
    Bu arada Sevgili Momentos'a selamlar... Podcast serisini ilgiyle dinliyorum ve takdir ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seve seve göz atarım canım :) Yorum için ayrı, öneriler için ayrı teşekkürler :)

      Sil
  8. hazırbulunmuşluk doğru zamanı ayarlıyor..
    önerileriniz için teşekkürler, dinleyeceğim:)

    YanıtlaSil
  9. Geçen hafta kızıma tuvalet eğitimi vermeye çalıştım ama başaramadım. Ben de demek ki daha hazır değil dedim ve erteledim. Bu yazıyı okumak güzel bir tesadüf oldu :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de ilk denemede yok daha hazır değil demek ki diyerek vazgeçmiştik :) ilerleyen zamanda denediğimizde 1 günde öğrenmişti kuzu işi :D

      Sil
  10. Bu üçü de çok iyi ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet :) Canım Ceren'imin önerdikleri de çok güzel, mutlaka kulak verin :)

      Sil
  11. Buna katılıyorum. Hazır olmak hayatın her alanında önemli. Ben de çok bloga yetişemiyorum. Olabildiğince sevdiğim blogları gezmeye çalışıyorum ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan bir noktada seçmek zorunda kalıyor ve tabi ki en çok sevdiğimiz bloglara daha sık uğramayı tercih ediyoruz genelde :)

      Sil

Son Günler

Salı günü yine Trabzon'daydık. HPV ve Smear sonuçlarım negatif yani temiz çıkmış. Bu güzel haber :) Ama - olmasa şaşarım - yaralar var...