Salı, Ağustos 10, 2021

Şiraze #1

Bazı şeyleri kaydırmamak önemlidir çünkü bir kez kaydı mı olacakların önüne geçmek pek mümkün olmaz. Düzeltmek için her şeye sil baştan başlamak gerekir ki maalesef söz konusu hayatsa sil baştan başlamak bir seçenek değildir.

Annesi ona bu ismi koyarken ne düşündü bilinmez ama Şiraze, hayata 1-0 yenik başladığını düşünüyordu ismini her söyleyişte. Hayatı, şirazesi kaymış bir kitap gibiydi. Sağdan soldan fırlayan sayfalarıyla nereden tutulsa elde kalan bir kitap...

Annesini erken yaşta kaybetmiş, babasını ise tanımamıştı bile. Bir soyadı vardı elbet ama o soyadının asıl sahibi sanki hiç var olmamıştı. Annesi kucağında bir bebekle çıkıp bu küçük sahil kasabasına geldiğinde kimseye bir şey anlatmamıştı. Gül Hanım, elinin lezzetiyle kısa sürede sevdirmişti kendini kasabalıya. Kimse onun yaptığı gibi çiçek dolması yapamaz, onun yaptığı sıcak otu bir kez tadan iflah olmazdı. Gül Hanım, bıkıp usanmadan bildiklerini kızına öğretmeye, el vermeye çabalamıştı. Sanki ömrünün çok uzun olmadığını bilirmiş gibi Şiraze'nin küçük yaşına bakmadan anlatmaya başlamıştı hayatı da mutfağı da.

Annesini birden kaybedince sudan çıkmış balığa döndü Şiraze. Daha öğrenecek çok şey, gidilecek upuzun bir yol vardı önünde ama pusulasını aniden kaybetmişti Şiraze.



11 yorum:

  1. Offff şahane başladı.
    Bir yerde takıldım, sanki ömrünün çok uzun olduğunu mu olmadığını mı? bilirmiş gibi diye devam ediyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "... çok uzun olmadığını... " yazacaktım yanlış olmuş canım Cerenim :) hemen düzelteyim <3

      Sil
  2. ama, niye böyle hemencecik bitti ? :(

    YanıtlaSil
  3. kıyamazlar şirazeye :) sıcak otu neee, tarifini versen yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklına gelen ya da bulabildiğin ne kadar Ege otu varsa (ısırgan, turp otu, ebegümeci, arapsaçı...) hepsini temizleyip doğra. Önce tavada soğanı, sarımsağı güzelce kavur, üstüne doğradığın otları ekle. Aman saplarını atma, onlarla beraber doğra, kavur. Tuz-karabiber ekle. Otların renkleri sararıp solmasın, yeşil kalsın. Tabağa al üstüne sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağ güzel olur. Ya da yoğurt koymazsan biraz ezilmiş sarımsak, biraz limon sıkıp ekşili yapabilirsin. Ama dikkat et içine koyduğun otlar zaten ekşimsi, limonu fazla kaçmasın. Afiyet olsun :)

      Sil
    2. Deniz börülcesi ve pazı ile de yapabilirsin. Diğer otları bulmak zor ama büyük marketlerde deniz börülcesi bulunuyor. Soğan, sarımsak ve pazıları kavur, deniz börülcesini önce haşlayıp ayıkla, sonra kavrulmuş pazıların üstüne ekleyip 2-3 karıştır. Tabağa alıp üstüne yine sarımsaklı süzme yoğurt ve toz biberli kızgın tereyağ ;)

      Sil
  4. Bunu ilk kez yapıyorum Mrs. Kedi:) Yorumuna cevap vermeden şöyle bir bloguna bakayım dedim:) Bir de baktım, güzel bir hikaye başlamış. Üstelik 2. si bile gelmiş:) Hemen okumaya başladım. Bizim buraları anlatıyor hikayen hem de. Çiçek dolması, ot kavurma mmm. Kaplan Restoranımız açık olsaydı sizleri davet ederdim. Bir de ot kavurmasının üzerine sarmısaklı süzme yoğurt dökmek yerine yumurta kırıp yemeyi severdim ben. Şiraze de çok anlamlı olmuş. İkinci bölüme gidiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke açık olsaydı restoranınız Mr. Kaplan, canım Ceren'imle birlikte gelirdik seve seve :) umarım ikinci bölümü de seversiniz :)

      Sil
  5. Off off, haydi bakalım hikaye başlıyorrrrrr :))

    (not: Şiraze kelimesini çalışmış mıydım bir kelime' de bakayım yoksa onu da çalışayım bu hikayeyi işaretleyerek) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hatırlamıyorum ama belki de öncelerden yazmışsındır. Bir bak bakalım canım, varsa ben link ekleyeyim ya da sen yazınca eklerim :)

      Sil

Hayat'ın yeni çelmeleri...

Dün sabah okulda rahatsızlandım, 2 kez kustum ve midem delinircesine ağrımaya başladı. Evrim beni okuldan alıp acile götürdü. Bağırsak filmi...