Çarşamba, Ocak 15, 2020

Severek Tüke-t/n-mek

"Tükenmek" ve "tüketmek" kelimelerini sevmiyorum ama eylemsel olarak uzak da kalamıyorum. Sevdiğim şarkıları o kadar çok seviyorum ki tüketene dek defalarca kez dinliyorum. Canını, ciğerini, nefesini, sesini, soluğunu sömürüyorum sevmekten. Tüketmeden yeterince sevemiyorum sanki.
İnsan sevdiğini tüketir mi? Tüketiyor işte! Çünkü insan bencil! Çünkü insan çiğ süt emmiş! Ben de tüketiyorum sevdiğim şeyleri! Sonunda yorgunluktan hatta belki bıkkınlıktan ben de tükeniyorum. Severken tüketiyorum ve tükeniyorum severken.

Hayat = Tüke-t/n-mek
Şiirle, şarkıyla, aşkla, kimi zaman "us"la, kimi zaman "us"suz...
Ama ille de tüketmek, ille de tükenmek işte!

Şu sıralar hızla tüketmeye çalıştığım (1 haftaya tükenirler sanırım) şarkıları bırakıyorum buraya:







*Bazen harflerin yazılış sırası bile bi'şeyler anlatıyor insana kendine dair...

**Tükenmek deyince Sezen'den "Tükeneceğiz" dinlemeden olmaz :)




7 yorum:

  1. Tüketim çağı çocukları siziiii :) Seninle aramızda 7 yaş var, bu bir nesil ediyor biliyor musun. Bir nesilde çok fazla şey değişiyor, şu yukarıya yazdığın ilk üç sanatçıyı bilmiyorum bile.. Yine senden duydum birkaç hafta öncesinde.
    Aşkı bilmem şiiri bilmediğim gibi ama sevgi konusunda şunu söyleyebilirim; sevgi tükenmiyor, artıyor.. Tabii gerçekte sevgi değil başka birşeyse, o zaman doğru, o da tükenir. Ama sanırım sevgi, artarak çoğalan tek şey şu hayatta.. Hatta sanmıyorum, düpedüz: Eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Bir "sevi"yi anlamak,
      Bir yaşam harcamaktır.
      Harcayacaksın."

      demiş Özdemir Asaf üstad. Boşuna değil!

      Aşkı, sevdayı anlamaya çalışarak tüketmeli hayatı! Sevgi bitmez, sevdikçe artar bilirim. Bu şarkılar bir sevda değil, gelip geçici sesler, sözler! Bak Sezen ayrı, O "Tükeneceğiz" dese de tükenmez. Gerçek sevgi tüketilmez, kıyamaz insan :)
      İşte bu yüzden tüketmeden seviyorum seni <3

      Sil
    2. bilinçli tüketici olup haklarımızı bilmemiz lazım!... : )

      Sil
  2. heey seni mimlediim. belki yapmak istersiiin. blog açma hikayemiz. yapsan yaaa annatsanaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Blogger Mim"inde ve "Bir Mim Gelir, Bir Mim Gider" mimlerinde olmak üzere iki kez anlatmıştım blog açma hikayemi o yüzden bu seferlik beni mazur göreceğini düşünüyorum Deep :) yazılanları takip edip yorumlarda katılırım mime :)

      Sil
  3. Karsu sevdiğim bir sanatçı. Daha önce ondan "Kahır Mektubu" nu dinlemiş, hem müziğine hem de yorumuna bayılmıştım. Mest edici bir parça.

    Tuğkan'ı ilk kez duydum ve parçayı ilk kez dinledim. Dinlerken bir yaz gecesi, dalgaların sesiyle yanan ateşin çıtırtılarının karıştığı bir ortam hayal ettim. Tuğkan gitarını eline almış bu şarkıyı söylüyor, sevgililer birbirine sarılmış müziğe ritm tutarak neşe ve mutluluk içinde dinliyorlar sanatçıyı. Aslında şarkının sözlerine bakınca bir terslik var hayalde. Sözler; çaresizlik, özlem ve yalnızlıktan bahsederken, sevgililer birlikte olmanın tadını çıkarıyor. Sanırım müziğin ritmi önemli olan, sözleri duymuyorlar bile. O güzel müziğe en güzel sözleri uyduruyor kalpleri.
    Öze Bade Derinöz'ü de ilk kez dinledim. "Sen bilirsin, en iyisini sen bilirsin. Kendine kime yakıştırırsan o kişisin." sözleri gerçeği yansıtıyor.
    Sezen Aksu'yu özellikle İzmirli olması ve sanatı nedeniyle çok severdim. Ta ki iktidara yalakalık yapana, Başbakan Erdoğan'ı arayarak, "Açılım karşısında duranları iki cihanda da lekeli kabul ediyoruz" deyip kendisi gibi düşünmeyenlere lekeli sıfatını yapıştırana dek. Sanatına bir şey diyemem ama Sezen Aksu'nun kişiliği benim ve İzmirli pek çok kişinin nazarında lekelenmiştir. İktidarın açılımın aksine çark ettiği bu günlerde söylediği lafın altında eziliyor mu bilemem ama ben ne zaman Sezen'i ya da şarkılarını düşünsem bu olay geliyor aklıma. Bu olay dışında şarkının müziği ve sözlerini sever, anlamlı bulurum.
    Gelelim "Tüke-t/n-mek" konusuna:) DBE, yorumunda aşkı bilmem, şiiri bilmediğim gibi diye başlamış. Ben bu sözlerine inanmıyorum. O aşkı da biliyor, şiiri de. Hatta Afrika dahil, Cemal Süreya'yı bile sevdirdi bana:) Evet, onun da gayet iyi bildiği gibi insanı tüketen AŞK'tır. Sevginin tükenmediği, bilakis gerçek sevginin zaman içinde örülerek artacağı konusunda da hemfikirim kendisiyle. Sevgiyi tüketecek tek şey menfaat beklentisidir. Menfaat girerse işin içine, sevgi, sevgi olmaktan çıkar, tükenir o zaman. Sevgi karşılıklı atılan odunlarla sönmeyen bir şömine, aşk ise kendini tüketen bir mumdur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mr. Kaplan yine bam tellerine vurdunuz gitarın :) Tam da dediğiniz gibi kimi şarkının müziği alıp götürüyor, kimi şarkının sözleri. Tuğkan'ın şarkısı için çizdiğiniz atmosfer çok güzel ama sanırım benim için biraz gerilerde kaldı o sözlere takılmayan başımda esen kavak yelleri :)) İnsan bazen müziğe bazen sözlere kapılıyor.

      3. şarkıda tam o sözler, "Sen bilirsin, en iyisini sen bilirsin. Kendine kime yakıştırırsan o kişisin" aklıma takıldı ve günlerdir kafamda dönüyor şarkı. Hani "Dostunu söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim" denir ya biraz o hesap :) Sevdiğini söyle, seni O'nda göreyim.

      Sezen Aksu için dediklerinize katılıyorum üzülerek ama diyorum ya "İnsan" işte! Her şeyi beklemeli, çok fazla inanıp güvenmemeli, bir şey olunca çok alınıp gücenmemeli. Sezen'i ayrı köşeye, şarkıları ayrı köşeye koymalı. Onun çiğliği için güzelim şarkıları hiçliğe terk etmemeli :)

      Sil

Son Günler

Salı günü yine Trabzon'daydık. HPV ve Smear sonuçlarım negatif yani temiz çıkmış. Bu güzel haber :) Ama - olmasa şaşarım - yaralar var...