Pazartesi, Ağustos 24, 2020

Ağaç Ev Sohbetleri #53 - Yaşamak İçin Ne Lazım?



Taha ve Edischar'ın başlattığı, devam etmesi için birçok bloggerın katkıda bulunduğu, Deep ve Mr. Kaplan'ın istisnasız her hafta yazdığı Ağaç Ev Sohbetleri'nde bir yılı geride bıraktık! Vay be! Nasıl da akıp gidiyor hayat! Bu sohbetler sayesinde blog arkadaşlığımızın güçlendiğini düşünüyorum, birbirimizi daha iyi tanıdık sorular ve cevaplar sayesinde :) Bu hafta ben yazmak istedim Ağaç Ev'i. Aklıma uygun konular geldikçe not almıştım bir köşeye. Bu haftanın konusu bir ihtiyaç listesi.

Hadi gelin bir liste yapalım, en basit şekilde yaşamımızı idame ettirmek için nelere ihtiyacımız var? Mesela kaç giysiye, kaç ayakkabıya, hangi mobilyalara/eşyalara? Bir bakalım içimize dışımıza, neler olmadan yaşayamayız ya da nelerden kolayca vazgeçebileceğimiz halde kendimize yük ediyoruz? Liste tamamlanınca elimizde ihtiyacımızdan fazla olan şeyleri ihtiyacı olanlarla paylaşırız belki de her birimiz :)

Amaç sadece eşyalardan kurtulmak değil tabi ki. Amaç aslında ihtiyacımız bile olmayan ne kadar çok şeye sahip olduğumuzu ve onların bizi nasıl da esir aldıklarını görebilmek. Bizim yılda bir ya da iki kez kullanıp kaldırdığımız herhangi bir şeyi belki başka biri her gün kullanıyor olabilir. Keşke bazı şeyleri sadece ihtiyacımız olduğunda ödünç alsak ve geri verebilsek tekrar :)

Ben listemi üzerinde detaylıca düşünerek ve cidden minimuma indirmeye çalışarak hazırladım. Tiny House Nation* tarzı programlardaki evlerden birine sahip olduğumu ve o küçücük eve sığmak zorunda olduğumu hayal ettim büyük bir zevkle :) Siz daha genel olarak da yazabilirsiniz tabi ki :)




İşte benim listem:

- 1 çift spor ayakkabı
- 1 çift bot
- 1 çift günlük rahat bir ayakkabı
- 1 çift rahat sandalet
- 1 sırt çantası

- 1 siyah, 1 mavi olmak üzere 2 adet jean
- 1 adet blazer ceket
- 1 adet siyah kumaş pantolon ve şık beyaz bir gömlek / bluz
- 1 adet siyah elbise
- 1 adet renkli her şeyle kombinlenebilir tarzda elbise
- 2 adet şort
- 1 yağmurluk
- 1 kışlık kalın mont
- 5 t-shirt
- 5 uzun kollu bluz / sweat
- 2 adet hırka
- 10 çift çorap

- 3 çift yazlık pijama
- 3 çift kışlık pijama

- 2 takım bikini
- 1 adet deniz havlusu
- 1 adet banyo havlusu
- 2 adet el-yüz havlusu
- 2 adet mutfak havlusu

- 1 adet yatak olabilen kanepe ve yastık
- 1 adet çok amaçlı masa ve sandalyeler
- 1 laptop
- 1 telefon (Öyle son model falan değil, basit iş gören bir model olması yeterli)
- E-reader (Elektronik kitap okuyucu)
- Salıncak (Bu yılki doğum günü hediyem ve yeni vazgeçilmezim :)

Mavedda Tek Kişilik El Örgüsü Makrome Bahçe Salıncağı Cappuccino ...
Benimki bundan ama küçük eve taşınsak şu aşağıdaki model de uyar bana :D




- 1 düdüklü tencere
- 1 granit tencere
- 1 tava
- 1 kepçe
- 1 spatula
- Basit işlevsel bir yemek takımı ve çatal-bıçak

- Buzdolabı
- Çamaşır makinesi - Olmazsa olmaz :D
- Bulaşık makinesi - Olmasa da olabilir :)
- Fırınlı ocak - Alternatif çözümlere açığım :)


Düşünüyorum bundan başka da elzem bi'şey bulamıyorum. Hatta bunları bile azaltabilirim biraz zorlasam :D Basitleştikçe kolaylaşır hayat ve geriye bir sürü zaman kalacağı için yaşamdan zevk almayı öğrenmemiz için daha çok fırsatımız olabilir belki de :) Ben hemen başlıyorum basitleştirmeye! Size de kolay gelsin :)

*Baktım program Netflix'te de varmış, meraklılarına duyurulur :)


**Fotoğrafları internetten aldım. Çoğunlukla Tiny House Nation ve Küçük Cennet programlarındaki evlerin görsellerini  kullandım.

18 yorum:

  1. :))) Gülerek başladım ve gülmeye devam ediyorum yazarken. Ah be Mrs. Kedi, benim için çok zor bir konu seçmişsin bu kez. Şimdi ben bu konuyu kendi sayfamda ele alsam, eşimle papaz olurum. Çünkü kendisi de bazen sayfamı ziyaret ediyor ve özellikle Anadolu Hayaletleri çevirisini takip ettiğini biliyorum. Yukarıdaki liste benim açımdan fazla bile. Özellikle bikiniler:))))
    Tv listende yok, onu kaçırmadım:)
    Evlilik hayatında tercih edilen eşyalar genellikle müşterek. Fakat ağırlıklı olarak eşya seçimi bayanlarda elbette. Bize bir yatak, bir yorgan yeter:) Ha, bir de bilgisayarımı ekleyeyim:)
    Eşim özellikle mutfak eşyasına tutkun. Bir züccaciye dükkanı dolduracak kadar eşya var. Yine de dolaşırken bir züccaciye dükkanının önünden geçsek, girip eli boş çıkmaz:)
    Sorsan, her şey lazım, aramızda:)))
    Neyse, ben fazla risk almayayım ve susayım.
    Ben de bu hafta yazacağım ama öyle fazla tafsilatlı bir yazı bekleme benden:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mr.Kaplan yeni nesil bilir mi emin değilim ama vitrin ve hiç kullanilmayan,sadece göstermelik yani vitrinlik eşya diye bir saçmalık vardı biz büyürken evlerde. Kadınlardaki bu biblo ve süs eşyası hastalığını atlatamıyor kadınlar. Bizim evde hiç biblo yok. Kayınvalidemin alıp yerleştirmeye çalıştığı birkaç tanesi de taşınırken ya kırılmış ya da bir kutuda falan sanırım ama neredeler hiç bilmiyorum. Mutfak eşyasına gelince bugün cidden fazla tencere tava vs. ayikladim veriyorum. Kutular, ıvır zıvırlar, giyilmeyen giysiler... Her şeyi topladım şu son 1 haftada, attıkça verdikçe azalttıkça rahatlıyorum. Aslında hiç htiyacımız olmayan o kadar çok sey var ki etrafımızda asıl ihtiyacımız olan şeyleri unutuyoruz çoğu zaman.

      Sil
    2. Evet, hatırlıyorum. Büfe derdik, içinde bir sürü ıvır zıvır cam ve porselen eşya sergilenirdi. Ne kadar saçma, müze gibi cicilerin sergilenmesi:)

      Sil
  2. :) hey maşallah, bu liste lazım olabilir, bir gün, teşekkür ederiz hihihi :) şimdi yazcam ben deee :)

    YanıtlaSil
  3. Ay bu aralar zaten yaşamak için ne lazım modundayım, bu yazı konusu bana pek uydu.
    Küçük evleri bende izliyorum netflix de yalnız o kadar küçük yerlere asla girip çıkamam(Büyük konuşmayım da)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama nasıl güzel yapıyorlar değil mi o küçücük evleri? Ben de 1.78'lik boyumla zorlanırım sanırım biraz ama insan her şeye alışıyor nasılsa :)

      Sil
  4. 70 yaşındaki insan ev veya eşya alacağına dünyayı gezsin yaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de :D Ben olsam ne var ne yok satıp savarım, atlarım bir gemiye oh dünya turu :)

      Sil
  5. Tiny house programını ben de izleyip bayılmıştım ama tek başıma yaşamadıkça öyle küçük bir ev istemem. Sürekli biriyle aynı odada durmak biraz rahatsızlık verir, özel yerime de sahip olmalıyım :D Ben minimalist ev dekorlarına bayılıyorum, o günleri görür ve kendi evime sahip olursam evimi o şekilde döşerim fazla eşya ben de sevmem. Zamanım olursa da ayrıntılı yazacağım blogumda, güzel konu=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de minimalist tarz seviyorum evlerde. Az ama öz, sade ama vurucu :)

      Sil
  6. Ya çok güldüm (don yok listende!) n’oluyor dedim kediciğim yoksa tüm eşyaları bir bavula sığdırıp... :)))
    Ben bu konunun uzmanıydım bir dönem, ülkeden ülkeye kıtalar arası gezinirken. Bir bavul bir sırt çantasıyla kaç ülke değiştirdim. Yerleşik hayata geçeliberi çok değişmedi aslında listem ama çocuklar eklenince o noktada koptu işte olay.
    Benim vazgeçilmezlerim de vallahi yine baktım 1 bavula sığar biter (don dahil afrika hariç tabii hahaha)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa cidden listeye iç çamaşırı yazmamışım! Çorap var, don yok :))))) Çocukla tek bavula sığma uzmanı oldum ben ama büyük boy bavul :)))

      Sil
  7. uyku yemek uyku yemek yatak internet bilgisayar 6 ayda bir deniz ve kum 2 ayda bir de halı saha yaptık mı tamamdır bu iş : )

    YanıtlaSil
  8. Bende bir liste yapayım. Senin listen iyi aslında eklenecek bir şey yok gibi sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İç çamaşırı unutmuşum, sağolsun canım Ceren'im hatırlattı :) Bazı şeyler yazarken geliyor akla, bazı şeyler okurken :)

      Sil

Hayat'ın yeni çelmeleri...

Dün sabah okulda rahatsızlandım, 2 kez kustum ve midem delinircesine ağrımaya başladı. Evrim beni okuldan alıp acile götürdü. Bağırsak filmi...