Çarşamba, Mart 24, 2021

Pazartesi değil, Çarşamba!

Aynı şeyleri yapıp farklı bir şey ummak aptallıktır biliriz hepimiz ama işimize gelmez değişmek, değiştirmek. Bir mucize olsun, biz duralım, etrafımızdaki her şey değişsin, hayat yüzümüze gülsün isteriz. 35 yıllık deneyimle söylüyorum ki ne zaman dursam her şey durdu.

Bu kez "Pazartesi"yi beklemeden, hafta ortasında başlayalım bir şeyleri değiştirmeye. Nasılsa bırakırım, yapamam, edemem demeyelim. Sonuna değil başına odaklanalım bir şeylerin bu kez. Şikayet edip durmayalım, ufacık da olsa farklı bir şey yapalım ki yolumuz, yönümüz, vardığımız yer değişsin.

Bugün sahip olduğum, hatta şikayet ettiğim şeyler için yıllar önce o kadar çok çabaladım ki... Geri dönüp bakınca şimdi olsa yapamazdım, sabredemez, uğraşamazdım diyorum. Bugün yaptıklarım için de belki yıllar sonra aynısını söyleyeceğim. Hâlâ yapabiliyorken bir şeyler yapmak lazım 🙂

Öğretmenlikte altıncı, Hopa'da 5. yılım. İlk günden beri ders kitaplarının, müfredatın, liseye geçiş sınavlarının İngilizce öğrenimi için uygun olmak şöyle dursun tam tersine büyük bir engel teşkil ettiğini düşünüyorum. Bu konuda sürekli şikayet ediyorum ama değiştirmek için ne yaptım diye sorsanız, verebilecek doğru düzgün bir cevabım yok. Ama artık böyle olsun istemiyorum. Bunu değiştirmek için de okulda bir kurs açmaya karar verdim. Bir ilan hazırladım. 


İlk amacım şu ana dek bir şekilde geri kalmış, ipin ucunu bir yerde kaçırıp tekrar yakalayamamış öğrencilere temel bilgileri vermekti ama sonra halihazırda İngilizce bilen öğrencilerim de katılmak isteyince 2 farklı seviye oluşturmaya karar verdim. İyi olan grupla "speaking club" tarzı etkinlikler yapmayı umuyorum. İlk grupla ise en baştan başlayacağım. Tabi tüm bunları okullar kapanmazsa yapabilirim. Online derslere sıcak bakmıyor öğrenciler maalesef. 

Değiştirmek istediklerim okulla, derslerle sınırlı değil tabi ki. En başta kendimi değiştirmek istiyorum. Olaylara bakış açımı, görüş alanımı, ön yargılarımı, görünüşümü... 

Son 1 yılda 4-5 kg aldım. En sevdiğim giysilerimi giyemiyorum. Her gün aynı pantolon ve kazaklara mahkum oldum. Elime ne geçerse giyip boy aynasıyla pek haşır neşir olmadan çıkıyorum evden. Hadi kışın idare ediyorum da yazın ne olacak bilmiyorum. Sürekli erteliyorum bu konuyu kafamda. Yazın şu an içine saklandığım kot pantolanlarımı giyemem, yazlık giysilerime  sığamayacağım da çok belli. Yeni giysiler almak istemiyorum. Bu durumda geriye kalan tek seçenek şu 5 kg.yu tez elden atmak.

Biraz araştırdım, deneyen arkadaşlarımla konuştum ve "IF" denemeye karar verdim. Aralıklı oruç diye çevriliyor Türkçe'ye ve belirli saat aralıklarında beslenip geri kalan zamanda hiçbir besin almamak üzerine kurulu bir beslenme tarzı. 16/8, 20/4, 5/2 gibi türleri var. Ben 10-18 arası 8 saat beslenme 18-10 arası 16 saat açlık olan 16/8 türünü denemeye karar verdim. Bu beslenme ile birlikte haftada en az bir gün yürüyüş ve 3 gün de HIIT ya da ip atlamayı deneyeceğim. Tabi ki bunları yapmadan önce doktora gidip tüm tahlillerimi yaptırdım. Her şey normal çıktı. Herhangi bir beslenme değişikliği ve spor planı yapmadan önce gerekli kontrolleri yaptırmak çok önemli yoksa kaş yapayım derken göz çıkarmak olası. 


Buraya örnek bir menü bırakıyorum :) 

Uyanınca:

Yeşil çay ya da kahve (şekersiz) veya detoks içeceği

Kahvaltı (sabah 10)

Birini seçerek:

  Buğday gevreği ve yağsız süt

  Muzlu smoothie

  Haşlanmış yumurta ve tost

Ara öğün (11:30)

Birini seçerek:

  Salatalık ve karpuz salatası

  4 adet badem

Öğle yemeği (12:30 - 13:00 )

Birini seçerek:

  Fırında balık ve sebzeler, az yağlı yoğurt

  Ton balığı, taze meyve suyu

Ara öğün (14:30)

Birini seçerek:

  1 orta boy bitter çikolata

  1 adet portakal ya da elma

Akşamüstü atıştırması (16:00)

Birini seçerek:

  Küçük bir kase haşlanmış patates

  Küçük bir kase patlamış mısır

Akşam yemeği (18: 00)

Birini seçerek:

  Izgara sebze, puding

  Mercimek çorbası, meyveli muhallebi

  Sebzeli lazanya, salatalık suyu

8 saat diyetinde neler yiyebilirsiniz?

  Herhangi bir sebze veya meyve.

  Herhangi bir hayvansal gıda.

  Zeytinyağı, pirinç kepeği yağı, kanola yağı, tereyağı.

  Fasulye, soya, mercimek, yumurta, balık, tavuk göğsü, hindi, sığır eti.

  Çikolatalı puding, cupcake, ev yapımı kekler, dondurma, muhallebi, çikolata.

  İstediğiniz baharatlar.

  Taze meyve veya sebze suları, detoks içecekleri, yeşil çay, siyah çay ve kahve.

8 saat diyetinde hangi yiyeceklerden uzak durmalısınız?

  Hindistan cevizi yağı, margarin ve mayonez.

  Alkollü, gazlı ve şekerli içecekler, paketlenmiş hazır meyve suları.


18 yorum:

  1. Yaaaa :( iyi de ben bunu yıllardır uyguluyorum haberim yok... ama ben de bu kış 4kg aldım ve resmen kendime bakıp iç çekip gidip bi çikolata daha yiyorum sinirden :))))
    Bu aralıklı oruç bildiğim kadarıyla daha sıkıydı benim, sanki öğlene dek bişey yok sonrası da olmasa daha iyi türü bir şeydi.... bu gayet uygulanabilir! şaşırdım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha sıkı olanı da var 12'ye kadar bir şey yenmiyor, ilk öğün 12'de, son öğün 16 ya da 18de yapılıyor. Saat aralığı metabolizma ve vücut tipine göre seçiliyor. Ben biraz boğaz düşkünü olduğum için anca 16:8 seçtim :))) Daha sıkıya gelemem :D

      Sil
    2. Ben 12’ye kadar dururum ve zaten yıllardır çocukların uyku saati nedeniyle 18’de yiyoruz yapabilirim belki ya bi bakayım mı?
      Aslında beni bu sene zorlayan bence 40 yaş değil bildiğin ev hapsi ve netflixe paralel tıkınmalar. Bu ikisi kalksa bence vericem yok yok 40 değil suç :))))

      Sil
    3. Ya ben 7'de uyanıyorum, 8'de okula gidiyorum ve evden aç çıkmak en nefret ettiğim şey :( 12'ye değil 10'a kadar nasıl dayancam diye kara kara düşünüyorum :( Ama bir an önce alışırım umarım.

      Aşağı yukarı hepimiz aynıyız galiba. Ev hapis, Corona, 30 sonrası kısıtlanan hayat... Otur otur nereye kadar? Evde kal baskıları, sosyal mesafe vs... Hepsi birleşince nur topu gibi "stress related eating disorders" :D

      Sil
  2. ben yeni başladım
    sabah kahvaltı saat 10:30
    ara öğün 13:30
    ara öğün 16:00
    akşam yemeği 18:00
    bakalım sonuç ne olacak 7 gün uygulamalı bir diyet buldum instagramdan.
    https://www.instagram.com/diyetisyenedanur/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de merak ediyorum ilk 1 haftada neler olacak :) En azından ödem atarız diye düşünüyorum. Bol bol yeşillik yiyip en az 2 lt su içmeye çalışacağım. Bugün gayet iyi idare ettim, umarım tüm hafta aynı performansı korurum :)

      1 hafta dolunca sonuçlarını bana da yazar mısın? Ya da blogunda yazmayı düşünüyorsan oradan okurum :)

      Sil
  3. Benim bugün 3. gündü 2 kilo farketti tartıda yarın sabah daha detaylı yazarım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh my God!!! 3 günde 2 kilo!!! Maşallah! Darısı başımıza inşallah :)

      Sil
    2. amin çok kiloluyum vermem lazım. sağlık açısından pandemide aldırdı ama yeter artık diyorum.

      Sil
  4. saol faydalı olabileer, foto ne güzelmiş, sana başarılar o zamansa :)

    YanıtlaSil
  5. Kurs fikri harika:) Öğrencileriniz çok şanslı, sizin gibi bir öğretmenleri var.
    Sanırım bu aralar hepimiz fazla kilolara odaklandık ve pandemi kaynaklı ağırlıklardan kurtulmak istiyoruz Mrs. Kedi:)

    Ben öyle formüllü diyetlere pek gelemiyorum işin doğrusu. Bana göre işin sırrı az yemek, karbonhidratlı besinlerden ve şekerden mümkün mertebe kaçınmak. Tabii bir de uzun yürüyüşler. Yaylada Taş Ev inşaatına başladığı dönemde altı ayda sanırım on beş kilo vermiştim. O dönem tuttuğum günlüklerin altına kilomu, kaç kilo verdiğimi vs. not alıyordum. Dünden itibaren ben de kendi diyetime başladım. Benimki protein ve yağ ağırlıklı tek öğün. Arada dozunu kaçırmadan küçük kaçamaklar sorun değil. Çünkü amacım sıfır karbonhidrat, sıfır şeker değil. Sanırım on kilo civarında vermem gerekiyor. Zaman olarak bir hedef koymadım kendime, bakalım ne ölçüde başaracağım, göreceğiz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek öğün derken??? Mr. Kaplan ben tek öğünle yaşayamam :P Bugün 06.45'te uyandım ve kahvaltısız saat 10'a kadar bile dayanamadım. 9'da tam buğday ekmek ve beyaz peynir ile hazırladığım tostumu yedim. Bakalım yarın saat 10'a kadar dayanmayı planlıyorum :))) Lütfen siz de ara ara paylaşın diet deneyimlerinizi ki bize de motivasyon olsun :)

      Sil
  6. Aralıktan beri akşam sekiz öğlen on iki arası bir şey yemiyorum. Sabah kahvaltıda 2 yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık. Akşam da bol sebze yanında et. Bol su. Meyve yiyeceksem kahvaltıda yiyorum. Gerçekten çok çabuk sonuç veriyor. Rengin Börekçi 'nin instagram hesbı harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğlen 12'ye kadar nasıl sabrediyorsun? Var mı bir ipucun? Ben 10'a kadar bile dayanamıyorum 😥 10-18 yapınca da gece çok acıkıyorum. Bugün 3.gün. Alışırım diye avutuyorum kendimi ama emin değilim :( 1 hafta deneyip duruma bakacağım.

      Sil
    2. Sabah yedide kahvaltı yapan birisiyken hiç yapabileceğimi düşünmüyordum. İlk zamanlar zorluyor biraz daha. Sonra açlık hissine alışıyorsun :)

      Bir de benim uyguladığım aralıklı oruçta böyle ara öğün falan yok. Sabah kahvaltısı, akşam yemeği. O kadar. Çay, bitki çayı, su arada bol bol.

      Ama haftada bir iki gün kaçamak yapıyorum :D

      Sil
    3. Genelde herkes 2 öğün olan versiyonu yapıyor sanırım. Aslında kısıtlı saatlere uyduktan sonra istenildiği gibi yenebilen versiyonları var. Evdeyken 2 öğün yetiyor ama çalışırken 2 öğünle idare edemiyorum ben :( Yemek benim için vazgeçilmez zevklerden birisi. Doymak bir yana sevdiğim şeyleri yerken aşırı mutlu oluyorum. Hatta bazen eşim "Şu elindeki şeyi benden daha çok seviyorsun şu an" diyor ben bir şeyler yerken :)))) Bakalım alışabilecek miyiz biz de :)

      1 haftayı tamamlarsak biz de kaçamak hayali kuruyoruz :D

      Sil
  7. Kaçamak derken yediklerimi serbest bırakıyorum, saatlere uyuyorum.

    YanıtlaSil

Son Günler

Salı günü yine Trabzon'daydık. HPV ve Smear sonuçlarım negatif yani temiz çıkmış. Bu güzel haber :) Ama - olmasa şaşarım - yaralar var...