Cuma, Nisan 29, 2022

Kraldan çok kralcılık!

Bizim ülkenin genel sorunu bu: Kraldan çok kralcılık!


(by Selçuk Erdem) 


Evrim her sene Temmuz'un 2. haftası yıllık izin kullanıyordu. Bu yıl vermiyorlar izin. Neymiş? Kimse Temmuz ve Ağustos'ta izin kullanamazmış, Evrim şimdiye kadar nasıl kullanmış, hiç anlayamamışlarmış! Zaten başka da kimse o aylarda kullanmak istemiyormuş. E tamam işte herkes başka zamanda kullanmak istiyorsa bir tek Evrim'in yokluğu ile firma batmaz ya! Ama yok efendim, kural böyleymiş!

Okullar 17 Haziran'da kapanıyor ama öğretmenler 1 Temmuz'a kadar çalışmaya devam ediyor. Sene başında da okul Eylül'ün 2. haftası açılır ama öğretmenler 1 Eylül'de çalışmaya başlar. Yani Evrim Haziran'da ya da Eylül'de izin kullanınca bize bir faydası olmuyor.

"Olmuşla ölmüşse çare yok." atasözünü severim. Şu an tam yeri geldi, yazayım. 

Son tahlilde Evrim, 17 Haz. - 1 Tem. için izin talebi yaptı. Baba-kız önden gidecekler ben de seminer döneminin sonuna doğru 1-2 gün izin almayı deneyeceğim. Bakalım bu yaz bizi nasıl bir macera bekliyor. 


15 yorum:

  1. Aaaa ne saçmalık ya! :( Nedeni neymiş peki? Çok mu yoğun oluyor o dönem de herkes tam gaz çalışıyor? Dur bence bir yolu bulunur inşallah, umudunu kaybetme..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok saçma ve insanı hakkı olanı almak için haksız yöntemlere başvurmaya itiyor :( Ailecek birlikte tatil yapmak için birimiz den biri yıllık izninin dışında bir tarihte ya hasta olup rapor alacak ya da özel bir sevebp sunup idari izin talep edecek. Şaka gibi ama çok çirkin bir şaka :(

      Sil
  2. Bugüne kadar nasıl olmuşta kullanmış ve anlayamamışlar öyle mi:) Komik insanlar.. Sonra da insanlardan verim beklerler.. Tam bir kölelik düzeni..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle şu saatten sonra verimli olamaz insan bence. 1 yıl boyunca beklenen tatil olanını baltalayıp sonra da elinden gelenin en iyisini yap bakalım demek biraz naiflik olur bence.

      Sil
  3. Sizde yurtdışında yaşıyorsanız benzer sorunları yaşıyoruz malesef:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurtdışında değiliz. Yurtdışında olsak kurallar en baştan belli olurdu bence. Yani bugüne kadar her yıl Temmuz'a verilen tatil için bu yıl birden "Yok olmaz" demezlerdi. Zorla insanı işten güçten soğutuyorlar.

      Sil
  4. Firma kelimesini görmesem arkadaşlara katılabilrdim, özel sektörde bu vakalar olabilir, eleştiren bizler de masanın öteki tarafında ve yetki sahibi bir pozisyonda olsak, koşulların gereği olarak farklı zamanlarda aynı davranışı sergileyebiliriz. O nedenle o zaman vermişlerdi, bugün niye yok kısmı söz konusu özel sektör olduğunda pek anlamlı değildir ve aslında benzer koşulları kabullendiğimiz için oradayızdır ve ne yazık ki bu da kapitalizm denen sistemin acı gerçeklerinden biridir.

    Bu tür durumlarda Sevgili KuyruksuzKedi: Bukalemun özelliklerimizden yararlanıp, tıpkı sizinki gibi çözümler üretip, bünyeyi daha fazla germemek her zaman daha iyidir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Buraneros, firma olarak böyle bir kuralları olabilir. O zaman geçtiğimiz yıllarda nasıl esnedi bu kural? Hadi olmuş bir hata, fark edip düzeltiyoruz desinler. Ama çalışanlarının verimini ve iyiliğini düşünen bir firma bu kurala bir istisna yapabilir. Ben resmi bir kurumda çalışıyorum ve tatilim belli. O tarihler dışında bana izin verilme imkanı yok. Özel kurum öyle değil. Aile birliğini esas alıp tatili bir arada geçirmemize yardım edebilirlerdi. Evrim de müteşekkir olur, iş verimi artar ve firmaya bağlılığı zedelenmezdi. Bence her şey iş bilmezlikten kaynaklı bizim ülkemizde.

      Haklıyken haksız duruma düşmek ve hakkımız olanı almak için yeni çareler bulmak zorunda kalmak can sıkıcı ama elbet bir yol bulunur dediğiniz gibi :)

      Sil
  5. Bu durumu onaylamıyorum ama piyasa denen şey böyle bir şey, onlar açısından bu sene o dönem için bir iş yoğunluğu söz konusudur, Evrim'e ihtiyaç vardır falan, bu ülke kuralları oturmuş, hakların yerli yerinde olduğu bir ülke değil henüz ne yazık ki... Üzücü de olsa özel sektörde, özellikle kriz dönemlerinde bu durum yaşanır. Özellikle 1980'den sonra sendikal ve sosyal hakların ne hale geldiğini göz ardı etmeyelim. Ben bir gerçekliği söylüyorum, siyasal duruşum ve fikrim bellidir, bu durumları savunmam ve normalleştirmem mümkün değildir ama yaşadığımız gerçek budur; şirket açsısından da çalışanlar açısından da. Üzgünüm!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef durum böyle Sevgili Buraneros :( İdeal bir dünyada yaşasak her şey başka olurdu ama kapitalist sistemde işler böyle yürüyor. Tabi ki ayak uydurmak zorundayız. Ben ayak uydurmak için biraz mızmızlanmayı ve sonra önüme bakmayı tercih ediyorum :D

      Sil
  6. Off, gerçekten tatsız bir durum. Umarım önceki senelerdeki gibi -son anda bir sürpriz olur da- bir şey yaşarsınız yine 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım. Kendimizi akışa bırakıp göreceğiz Momentoscum :)

      Sil
  7. hadi üzülme olur böyle şeyler :)

    YanıtlaSil
  8. Bu nasıl bir saçmalıkmış acaba ya, yıllık izin hakkıdır kişinin nasıl kullanacağına da şirket mi karar verecekmiş.

    YanıtlaSil

Pazar Mesaisi ve Kendine Ait Bir Oda

Öğretmen olmak bazen eve sınav kağıtları ile gelmek, bazen gönüllü etüt yapmak, bazen gönüllü gözetmen olmak, bazen hem ana-baba olmak manas...