Salı, Nisan 21, 2020

Ağaç Ev Sohbetleri #35 - Batıl İnançlar

Bu haftanın konusu İrem Can'dan.

Batıl inançlar hakkında neler düşünüyorsun? İlginç ya da saçma bulduğun inançlar var mı? Eğer varsa nedeni nedir?

Birçok batıl inancı saçma bulmakla birlikte çocukluktan kalma bazı batıl inançlarım olduğunu inkâr edemem. Mesela elden ele bıçak ve makas asla vermem. Vermem gerekirse de "tu tu tu" diyerek veririm ki kavga çıkmasın makas/bıçak verdiğim kişiyle aramda. Bir de ne zaman burnum kaşınsa biriyle kavga edeceğimi düşünürüm. Kulağım çınlayınca biri beni anıyordur, ayıptır söylemesi popom kaşınırsa biri arkamdan sayıp sövüyordur :P

Aklımda kalan başka birkaç batıl inanç da şunlar: sağ avuç kaşınırsa para gelir, sol kaşınırsa para gider; ayağınızın altı kaşınırsa yola çıkacaksınızdır :)))

Biliyorum hepsi çok saçma ve çok komik :)))) Ama böyle işte. Artık çocukluktaki gibi inanmasam da aklımdan bunlar geçer yine de hâlâ :)


Dipnot: Batıl inançlar aslında insanları kazalardan korumak için ortaya çıkmıştır. Misal eskiden elektrik olmadığı için gece tırnak kesen birisi yanlışlıkla etini kesebilirdi, merdiven altından geçmek uğursuzluk getirmese de bir kaza olur da merdiven yıkılırsa altında kalınabilir. Elden ele açık makas ya da bıçak vermek ani bir hareket sonucu yaralanmaya yol açabilir. Tabi ki manasını, nereden, hangi akla hizmet çıktığını çözemediğim batıl inançlar da var ama işte onların da vardır bir hikayesi :)

6 yorum:

  1. Hello ! Great post, love your blog :)
    I am following you and invite you to me
    https://milentry-blog.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Bunları saçma ve komik bularak eğlencesine ya da alışkanlık nedeniyle devam ettirilmesine diyecek bir şeyim yok:) Evet, bahsettiğiniz batıl inançların hepsini duyduğum ve çevremde yapılan şeylerdi biri hariç:) Popo kaşınmasına yakıştırılanı duymamıştım hiç:)) Fakat eşimden bunun bir değişik versiyonunu öğrendim:) Birini överken Maşallah, nazar değmesin gibi sözcükler söylenmiyorsa övülen kişiye "poponu kaşı" derlermiş:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin eşinizin anlattığı da benimkiyle bağlantılı :) Nazar değmesin diye kandırıyoruz Hayatı "Bak övmüyorlar, kaşındığına göre kötü konuşuyorlar aslında hakkımda. Yani nazar edecek bir durum yok ortada" demeye getiriyoruz işi aklımızca :)))

      Sil
  3. burun ve popo çok komikmiiiş :)

    YanıtlaSil

İkigai

İkigai, şu anda okuduğum kitabın adı. Kitabın alt başlığı "her güne mana ve neşe katmak".  Kısaca açıklamak için  Wikipedia 'y...