Çarşamba, Aralık 23, 2020

Geçmişe Bakıp İyi Hissedebilmek

Dün canım Ceren'in telif hakları ile ilgili şu yazısından sonra birkaç gündür aklımda olan blogda kullandığım görselleri, alıntıları gözden geçirme işini daha fazla ertelemeden halledeyim dedim. Bu mevzuyu birkaç gün önce karikatürlerle ilgili açılan telif hakkı davasıyla ilgili haberler sebebiyle düşünmüştüm ama o kadar üşendim ki anlatamam. Blog yazmaya 2009'da başladığım düşünülürse... Gerçi arada hiç yazmadığım yıllar da var ki iyi ki yazmamışım dedim tek tek tüm yazılara bakarken :))))

En eskiden başlayıp göz attım yazdıklarıma. Bazılarında durdum, duygulandım; bazılarında kızdım kendime; bazıları için "Vay be ne yazmışım! dedim. Yazdığım ve aklımdan çıkıp gitmiş hikayelerimi hatırladım, mutlu oldum okudukça. "Boş gelip boş gitmiyorum Dünya'dan. Benden bir şeyler kalacak işte geride!" hissi geçti içimden :) İyi ki dedim, iyi ki çıktı şu telif mevzuları ve iyi ki canım Ceren yazdı bu mevzuları :) Yoksa geri dönüp geçip giden tüm o kötü günlerin geçip gittiğini ve yazdığım onca güzel şeyi hatırlamayabilirdim. Geçmişe baktım sonra dönüp bugüne baktım. 

İyiyim, hatta baya baya iyiyim :)





*Telif konusuna gelirsek bugüne kadar paylaştığım görsel ve alıntılar için herhangi bir kar amacı gütmediğim için zararlı bir şey yaptığımı düşünmemiştim ancak bu konudaki hassasiyete ve haklarını korumak isteyenlere saygı duyuyorum tabi ki. Bundan sonraki paylaşımlarda daha dikkatli olacağım kesinlikle.

11 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Mazi olduğu yerde güzel, şöyle bir bakmak iyi geldi :)

      Sil
  2. Benzer şeyleri bende aynı işlemi yaparken hissettim.
    Ilk başlarda hiç yorum almıyormuşum nerdeyse ama pes etmemişim.
    Hergün birşeyler yazmışım.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende de başlarda pek yorum yok ama hatırlıyorum da sadece yazmak bile nefes alıp devam etmek için güç veriyordu bana :) şimdi de öyle :)

      Sil
  3. Ben de geri donup okumayi seviyorum yazdiklarimi. Bazen dusuncelerimin cok degistigini anliyorum. Bazen ayni hisleri hatirlayip nostalji yasiyorum. :)
    Telif mevzusunda ben de hakkini arayanlari halki buluyorum. Ulke olarak bu konularda cok bilgisiziz. Kendim bile internette buldugum seylerin korsan olup olmadigini aklima getirmeden tuketiyorum. Ama dogru degil aslinda. Bunda biraz ulkede bu tarz harcamalara butce ayiramamizin da etkisi var tabii. Bir film almak ya da sinemaya gitmek bazen insan icin luks olabiliyor ne yazik ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben bazen yabancı birinin yazdıklarını okur gibi bile oluyorum kendi yazdıklarıma bakarken :)

      Sil
  4. Ben bununla cok uğraşmadim açıkçası. 40bin hite varan 2 büyük yazım vardi. Onların da görselleri önemli ve alıntıydi. Aslında nisan düğün çeyiz hazırlıkları ile ilgili olduğundan bedava urun reklamina giriyordu. Sildim geçtim... aklımda tek soru işareti, artık o yazılarıma eskisi kadar hiç gelir mi? Sorun değil gerçi ne yapalım. Herseyi temizledim rahatladım. Bu arada , her gününüzün bir gün oncekinden iyi olmasını dilerim. Daha daha pek daha iyi olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben epeyce baktım, temizledim ama 1-2 yazımdaki fotoları ve şiirleri kaldırmaya gönlüm el vermedi :( O kadarcık şey için sorun yaşamam diye geçiştirdim kendimi. Umarım yaşamayız da öyle sorunlar.

      Hepimizin gelecek günleri geçmiş günlerinden daha güzel olsun :)

      Sil
  5. Ben de dün gece temizlik yaptım blogda biraz. Zaten uzun zaman yazmaya fırsat bulamadığım için çok da uğraşmam gereken şey yok gibi sanırsam 😌

    YanıtlaSil
  6. Eheheheh, herkes temizlik yapmış anlaşılan. Ben genelde kendi yaptıklarımı yayınladığımdan fazla uğraşmama gerek kalmadı. Ancak, ticari amaç gütmeyen bir yayından da telif çıkması çok saçma geliyor bana. Blog sohbet yeri yani, internet ortamında statü kazanırmışız. Ayol, kim yakar Yalova kaymakamını neviinden bir statünün de, kime ne zararı varsa, ay pardon, faydası varsa artık 😁😂😂

    YanıtlaSil
  7. Bana göre işin doğrusu, eğer başkasının eserinden bir kazanç sağlıyorsam ona telif hakkını ödemek gerekir. Zaten internette yayınlanmış bir resim, karikatür ya da müzik parçasını kopyalayıp blog sayfamda yayınladığım için bir telif ödemem ya da cezai müeyyideye tabii olmak bana saçmalık geliyor. Bu yüzden bizim gibi kar amacı olmayan kendi halindeki bloglara dokunacaklarını sanmıyorum:)

    YanıtlaSil

İkigai

İkigai, şu anda okuduğum kitabın adı. Kitabın alt başlığı "her güne mana ve neşe katmak".  Kısaca açıklamak için  Wikipedia 'y...