Salı, Kasım 09, 2021

İnsanlar Ölür, Fikirler Ölmez

Yarın 10 Kasım...

Kasım denince içime düşen ateş bambaşka... 

Bugün kendi bayrağımızın dalgalandığı topraklarda yaşayıp kendi dilimizi konuşabiliyor, özgürlükten, bağımsızlıktan bahsedebiliyorsak O'nun ve O'na inanıp kanlarının son damlasına kadar mücadele eden atalarımız sayesinde. Unutmayalım, unutturmayalım! O'nu anlatmak, ideallerini benimsemek, öğretmek ve gerçekleştirmek boynumuzun borcu. 




12 yorum:

  1. Zerre unutmadık!.. Ölene kadar da unutmayacağız <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize unutturamazlar da gelecek nesiller için çok endişeliyim. Her birimiz O'nu anlatmayı, O'nu yaşatmayı, yaptıklarını ve yapmak istediklerini gelecek nesillere aktarmayı kendimize görev edinmeliyiz.

      Sil
  2. İçimizde yaşıyor.. İlkeleri, fikirleri, insanlığı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok anlatmalıyız diye düşünmeye başladım son yıllarda Ceren. Her sene derste geçmiş zaman konusunu işlerken soruyorum okulda çocuklara: "Atatürk ne zaman doğdu? Ne zaman öldü? Neler yaptı hayatı boyunca?..." Cevap alamadığım zamanlar oluyor. Tarihlerin okunuşunu öğretirken soruyorum Samsun'a çıkış tarihini, Cumhuriyet'in ilan edildiği tarihi... Sonuç çoğu zaman hüsran. Yılmadan anlatıyorum ama yeterli değil.

      10 Kasım haftası tüm okullarda Atatürk Haftası olmalı, yıllık planlarda o hafta sadece Atatürk'le ilgili şeyler yazmalı. Mesela matematik dersinde Atatürk'ün yazdığı geometri kitabı anlatılmalı, bugün kullandığımız bir çok terimin Atatürk tarafından Türkçeleştirildiği anlatılmalı. Türkçe dersinde Nutuk okunmalı, Arap alfebesinden Latin alfabesine onun sayesinde geçtiğimiz hatırlatılmalı; sosyal bilgiler / tarih derslerinde devrimleri anlatılmalı, bugün sahip olduğumuz hakları onun sayesinde elde ettiğimiz anlatılmalı. Fen bilgisinde ilime, bilime ne kadar değer verdiği gösterilmeli örnekleriyle birlikte. Resim de müzik de sanatı ve sanatçıyı ne kadar desteklediği öğretilmeli. Beden eğitimi dersinde kürek çektiği ve sporun her dalıyla nasıl ilgilendiği, sporcunun zeki, çevik ve âhlâklı olması gerektiğine olan inancı vurgulanmalı. Yani tüm hafta her an, her saniye Atatürk olmalı ki gelecek nesiller de bizim gibi O'nu tanıyıp sevmeli, sahiplenmeli.

      Atatürk sadece bir kişi değil aslında, Atatürk, bizim bir millet olarak hayatta kalmamızı sağlayan atalarımızın yol göstereni ve yoldaşı. Ne anlatsak az ama kesinlikle şu an yaptıklarımızdan daha fazlasını yapmalıyız O'nu yaşatmak için.

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Kanımızın son damlasına kadar da savunmalıyız canımızı o zaman.

      Sil
  4. Biz hayatıyla, inkilaplarıyla, fikirleri ile büyüdük, öğretim hayatımızda yer alıyordu derslerde, şimdi pek yok sanırım. Çocuklarımın okul hayatında gördüğüm kadarıyla öyleydi .Dediğiniz gibi biz çocuklarımıza, torunlarımıza bir şekilde aktarmalıyız.
    Aksi kabul edilemez bir vefasızlık olur.
    Nurlar içinde yatsın Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle giderek azaltılıyor ders kitaplarında Atatürk'e ayrılan yer. En çok da 15 Temmuz'un Kurtuluş savaşıyla denk tutulup hatta daha ön plana çıkarılmaya çalışılması. 3.sınıf Hayat bilgisinde öyle sorular var ki...

      Sil
  5. Onu ne kadar yüceltsek, ne kadar övsek az gelir. O kısacık ömrüne neler sığdırmış. Ülkemizdeki zekâ yoksunları, çıkarcılar, işbirlikçiler onun fikirleri karşısında yine de mağlup olmuşlar, yenilmeye devam edecekler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle o kadar çok başarı sığdırmış ki kısacık ve mücadele içinde geçen ömrüne! Sık sık hatırlayıp ilham almalıyız, gelecek nesillere de ilham vermesi için anlatmalıyız.

      Sil
  6. Son nefesime kadar...
    Merhaba, blog gezmesindeyim, takipteyim banada beklerim Sevgilerimle...

    YanıtlaSil

İkigai

İkigai, şu anda okuduğum kitabın adı. Kitabın alt başlığı "her güne mana ve neşe katmak".  Kısaca açıklamak için  Wikipedia 'y...