Pazartesi, Kasım 01, 2021

Jolene

İngilizceye olan aşkıma rağmen yabancı müzikle aramda hep bir mesafe var ama nedense country müzik seviyorum. Günlerdir dilimde olan şu şarkıyı paylaşmadan geçmek istemiyorum :)


Şarkının bestecisi ve ilk meşhur eden kişi 42 Emmy adaylığı ve 7 Emmy ödülü bulunan Dolly Parton. Dolly ismi eminim tanıdık gelmiştir.  İlk klon koyuna Parton'dan esinlenerek "Dolly" adı verilmiş :D
Parton, Miley Cyrus'un da vaftiz annesi.

Şarkının sözleri çok ilginç. 


Jolene, Jolene, Jolene, Jolene
Sana yalvarıyorum benim erkeğimi alma
Jolene, Jolene, Jolene, Jolene,
Lütfen sırf yapabiliyorsun diye onu alma


Güzelliğin benzersiz
Kumral saçlarının parlak bukleleri ile
Fildişi tenin ve zümrüt yeşili gözlerin ile
Gülüşün ilkbahar nefesi gibi
Sesin yaz yağmuru gibi yumuşak
Ve ben seninle yarışamam
Jolene


Uykusunda senin hakkında konuşuyor
Ve yapabileceğim hiçbir şey yok
Ağlamaktan başka, o senin ismini sayıkladığında
Jolene
Ve ben kolayca anlıyorum
Erkeğimi nasıl da kolayca alabileceğini
Ama sen onun benim için ne ifade ettiğini bilmiyorsun
Jolene


Sen istediğin erkeği seçebilirsin
Ama ben bir daha asla aşık olamam
O benim için tek
Jolene
Seninle bu konuşmayı yapmak zorundaydım
Mutluluğum sana
Ve sen her ne yapmaya karar verirsen ona bağlı
Jolene

Başka bir kadına yalvaracak kadar çaresizce aşık olan bir kadın... İstediği erkeği baştan çıkarabilecek kadar güzel olduğu halde ikinci kadın olmayı kabul eden başka bir kadın... Adam nasıl biri acaba? Ama yok yok! Bu o adamın hikayesi değil, bu iki kadının hikayesi sadece.

...


Aşağıdaki parçayı ise yakın zamanda tamamen tesadüf eseri dinledim ve sesi duyduğum ilk anda aşık oldum. Kelimelerle anlatmak zor. Jack Smith şarkıya giriş yaparken dünya bir anda değişiveriyor sanki. 



14 yorum:

  1. dolly parton, jolenee, nefis tabii yaa, country müzik oleey, :) on the road again, o da çok güzeel, white buffaolo da :) miley de canımız kii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Miley Cyrus'a karşı biraz ön yargılıymışım ben sanırım ("Wrecking ball" klibi yüzünden olabilir). Ama Jolene yorumunu çok sevdim.

      Sil
  2. Jolene'in enerjisi çok hoşmuş.Keyifli üstelik ama sözleri sahiden ilginç.Sözler ile şarkının aurası çok alakasız değil mi :) Nasıl mümkün olabiliyor ki bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarkıda coşkuya benzer bir tını var değil mi? Bence o tını, kadının var gücüyle ve tüm çaresizliği ile yalvarmasını çok iyi yansıtmış. Her notada aşık bir kadının çaresizliği duyuluyor gibi.

      Sil
  3. Jolene güzel bir şarkı. House of the Rising Sun da öyle ama ikisinin atmosferi çok farklı değil mi, Mrs Kedi? İlk şarkıda kızın saf çaresizliğine karşı insanın içi burkuluyor. İkinci şarkıda romantizmin kırıntısı yok:) İkisini de severim o ayrı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk şarkıda kız gerçekten tüm içtenliğiyle, tüm gücüyle yalvarıyor değil mi Mr.Kaplan? Dinlerken hikayenin gerçek olduğuna inanıyor ve içi burkuluyor insanın. İkinci şarkıda ise adamın sesinin derinliğinde boğuluyorum sanki ilk andan itibaren. Sözlerin ne dediğini düşünmüyor, işitmiyorum bile. Sadece şarkıcının salınan, zihnimin duvarlarına çarpıp yankılanan sesi var zihnimde. Ama sözlere bakınca bu şarkıyı da bir kadın söylemeliymiş diyor insan. Şarkı aşkı yüzünden kötü yola düşmüş bir kadının hikayesini anlatıyor çünkü. Nedense bu iki şarkıyı birbiriyle bağlantılı gibi algılıyor zihnim. Belki de ilk parçadaki Jolene'in geçmişini anlatıyor bu ikinci şarkı. Kandırılmış, kötü yola düşmüş ama yıllar geçtikçe güçlenmiş, istediği erkeği baştan çıkarabilecek bir kadın olmuş. House of Rising Sun ilk kez 1964 yılında, Jolene ise 1973 yılında çıkmış piyasaya. Gerçekte hiç bağlantı olmasa da bence bu iki şarkı birbirini tamamlıyor bir noktada :)

      Sil
  4. Şarkının teması çok ilginç yalnız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten hikayesi olan, bir şey anlatan, bir anlamı olan böyle şarkıları seviyorum :) Yeni şarkılarda az bulunan bir nitelik bu.

      Sil
    2. Yeni şarkılar dinlenmiyor ki. Anlık tüketim için sadece. Kalbinde bir yere dokunmalı şarkı... Dinledikçe seni unuttuğun anları hatırlatmalı...

      Sil
  5. İki şarkı ile gecemi güzelledin tam yatmaya hazırlanırken :)) <3
    Görüyorsun değil mi ne varsa 70 lerde yaratılmış (şarkı, film, dizi vs) herşeyde var. :) eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya eskiler gerçekten çok iyi ya da biz bugüne yetişemeyecek kadar yavaşladık ve yaşlandıkça nostalji iyi geliyor Momentoscum :))

      Sil
  6. Miley Cyrus hiç sevmem fakat Jolene'i çok beğendim. Favorilerime ekledim bir müddet dinler dururum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de takınca bir süre dinleyip duruyorum sonra da bıkıyorum :)))

      Sil

İkigai

İkigai, şu anda okuduğum kitabın adı. Kitabın alt başlığı "her güne mana ve neşe katmak".  Kısaca açıklamak için  Wikipedia 'y...