Pazartesi, Eylül 02, 2019

Hiç Panonun Ortasından Başlar mı Yeni Yıl?

Az önce Taha'nın blogunda Kaystros Tyrha'nın yorumunu okuyunca buraya dönüp hemen yazmak istedim.

Şöyle demiş Mr. Kaplan:

"...Eylül ayı bir yandan sararıp düşen yapraklarıyla hüznü, diğer yandan okulların açılması ve iş hayatına dönüş yönüyle yeni bir yılın ümitlerini çağrıştırıyor bana. Aslında yeni yılın başlangıcı 1 Ocak yerine 1 Eylül olsaymış daha uygun olurmuş sanki."

Ben ilkokuldayken tüm sınıflarda böyle upuzuuuun bir mevsimler panosu vardı. Pano sonbahar ile başlar, yaz ile biterdi. Mevsimleri, ayları, yıl kavramını öğrendiğimizde ilk düşündüğüm şey yeni yılın neden panonun ortasından hatta kışın ortasından başladığı olmuştu. Hâlâ ne zaman "sene başı" ya da "sene sonu" kelimelerini duysam aklıma o pano geliyor ve her defasında 1 Ocak değil de, 1 Eylül yılbaşı olmalı diye düşünüyorum. Ocak ayı o panonun başında değilken, hatta bir mevsimin bile başında değilken neden yılın başı olsun ki? Tabi ki neden öyle olduğunu biliyorum ama yeterli gelmiyor malum sebepler. Ama madem öyle uygun görülmüş, öyle anlaşmış tüm dünya, o zaman mevsimler de değişsin, o panolar da! (Yazar burada ciddi olamaz herhalde :))

Mr. Kaplan'ın da dediği gibi okulların açılması, yaz tatilinin, "yaz"ın bitmesi, iş hayatına dönüş... hep Eylül ayında. Bir de misal insanın hangi sene kaçıncı sınıfta okuduğunu hatırlamasına bile izin vermiyor Ocak ayında değişen yıllar. Şimdi hanginiz söyleyebilir 93 (ya da 2003) senesinde hangi sınıfta olduğunu? Muhtemelen söylenecek ilk şey: "92-93 arası mı, 93-94 arası mı?" olacaktır. Ne saçma oysa ki bir eğitim yılının 2 farklı yıla yayılmış olması!

Tabi ki çok öznel bir rahatsızlık benimkisi! Tüm dünyada ortak olan bir şeyi yerel hatta bireysel sorunları ortaya atarak değiştirmek istemek biraz çocukça :) ama olsa işte keşke :D başka bir yazıda da Çarşamba günlerinin neden ülke çapında resmi tatil ilan edilmesini istediğimi anlatayım ben size :D

The last but not the least: Öğretmenler için bugün başladı 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı. Tüm meslektaşlarıma, öğrencilere ve velilere güzel bir okul yılı dilerim.




Okulun ilk gününde, ilk toplantı molasında(?!) çizdiğim ufak bir ilk gün hatırası :D


12 yorum:

  1. Ben hiç böyle bir konuya kafa yormamıştım daha önce, tuhaf bir bakış açısı, düşünce :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin sınıfta da var mıydı öyle bir pano? Acaba hâlâ var mı sınıflarda? Her şeyin sebebi o panolar çünkü :D

      Sil
  2. Gerçekten her şey Eylül le başlıyormuş gibi. Ama derin devlet Ocak ayını seçmiş :P bakış açınız çok güzel. Yeni dönem hayırlı olsun herkese :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Rüya Hanım, her hafta ortak bir konu üzerine yazılar paylaşmayı düşündüğümüz yeni bir etkinlik başlattık. Müsait vaktinde bloguma göz atıp incelersen hatta sen de yazarsan çok sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben paylaşılan her konu üzerine yazamayabilirim ama sizinkileri okuyunca aklıma gelenler olursa yazarım elbet :) belki ilginç hikaye ilhamları çıkar ortak konulardan, paylaşılan yazılardan. Hadi hayırlısı diyelim :)

      Sil
  4. Bu sene ajandan 1 Eylul'den basliyor :) 31 agustos 2020'de de sona eriyor, sahane bir ajanda.. Yazicam ama yazdirmiyor bana yapan ve hediye eden :)
    Bu arada ogretmenler toplantisi cok agir gecmis anlasilan :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da Evrim geçen sene Evrim almıştı, akademik ajanda diye geçiyordu adı. Eylülle başlıyordu. Bayılmıştım :) Sana yapıldıysa niye yazdırmıyor ki acaba? Toplantı bildiğin gibi değildi :))))

      Sil
  5. Çok farklı bir bakış açısından bakmışsınız.Benimde kafam karıştı neyse :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bilinen "yıl" kavramına aykırı bir bakış benimkisi. Ama işte yazdığım gibi, bu mevcut yıl kavramı ile birçok şey çelişiyor maalesef :)

      Sil
  6. Evet, evet 1 Eylül yeni yılbaşı olmalı:) seneye "yeni" yi kaldırır doğrudan yılbaşı deriz. Böylelikle yılbaşını laik laik kutlarız hem de:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cidden bir sürü saçma sapan "Noel kutlamak günah!" temalı konuşmadan kurtulur, daha "Noel" ile "yılbaşı"nı ayırt edemeyen gereksiz bir güruh ile muhattap olmak zorunda kalmayız :D

      Sil
  7. Sadece 6 hafta sonra tam 1 yıl geçmiş olacak bu yazıyı yazdığım günün üstünden! İnanamıyorum! Zaman nasıl da hızla akıp gidiyor. Aradan geçen 10 ayda neler neler oldu. Umarım okullar açılır. Çok sıkıldığım o seminer dönemine bile hasretim şimdi!

    YanıtlaSil

İkigai

İkigai, şu anda okuduğum kitabın adı. Kitabın alt başlığı "her güne mana ve neşe katmak".  Kısaca açıklamak için  Wikipedia 'y...