Cuma, Eylül 20, 2019

Dost Acı Söyler

Şimdi yazacaklarım bir çok kişinin hoşuna gitmeyecek ama yazmak zorundayım. Son günlerde birçok blogda karşılaştığım bir durum var ki biraz rahatsız edici geliyor bana. Blogu okuyup yorumlara bakıyorum. Yorumların yarısı o yazıyla alakalı değil.

"Blogunuzu takibe aldım, sizi de benim bloga beklerim."

"Sizi takip ediyorum, siz de benim bloguma bakın."

"Blogunuzu yeni keşfettim, benimkine de beklerim."

Yazılanlar farklı farklı ama anlamlar aynı. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi tonlama, jest, mimik olmayınca anlatılmak istenen bazen eksik kalabiliyor ya da yanlış anlaşılabiliyor ama tüm o cümlelerin anlamı aşağı yukarı aynı yere çıkıyor. "Ben seni takip ediyorum, sen de beni et." Gayet doğal bir istek ama bu şekilde olunca beni biraz duraksatıyor maalesef. Bunun yerine yazıyla ilgili olumlu ya da olumsuz bir geri dönüt yazmak çok daha faydalı olur bence. Yorumu okuyunca "Bir bakayım şu yorumu kim yazmış, blogu var mıymış acaba?" diyerek zaten gidiyorum ilgili bloga. Bunu sadece kendi blogun için yazmıyorum. Takip ettiğim diğer bloglar için de yazıyorum. Bu yorumlardan o kadar çok gördüm ki... Bu cümleyi okuyunca akla ilk gelenler "Yazımın tamamını okudu mu acaba? Okuduysa ne düşündü, ne hissetti? Yoksa şöyle bir göz atıp sonra bakarım mı dedi? " gibi sorular oluyor. Hadi siz de beni ziyaret edin, takip edin demek yerine o yazı hakkında içten bir yorum yapılsa bence daha kolay ve zevkli olur karşılıklı takipleşmek :) Yazdıklarım ukalalık olarak algılanmaz inşallah. Sadece hissettiğimi paylaşmak istedim

Hepimiz anlatmak istiyoruz, hepimiz anlaşılmak istiyoruz. Bazılarımız görünür olmak istiyor, bazılarımız her şey karşılıklı olsun istiyor. Bunların hepsi normal. Eleştirmiyorum asla. Sadece yöntem konusunda biraz endişeliyim. Yorum okumayı sabırsızlıkla bekleyen yazar için "siz de benim sayfaya bakın" cümlesini görmek biraz heves kırıcı olabilir.

Bazen ben de yapıyorum. Ama benimkinde ilk cümle aynı olsa da ikinci kısım farklı:

"Blogunuzu yeni keşfettim. Çok güzel yazmışsınız/ Anlattığınız şey çok ilginçmiş/  Paylaştığınız için teşekkürler / Benim de başımdan şöyle bir şey geçmişti."

Kısacası yazılan şeyle ilgili paylaşım yapmak önemli bence :)

10 yorum:

  1. AYNEEEN! Ben siliyorum artık onları. Samimi insan fikir bırakır, soru bırakır, duygu bırakır.. Nedir bu tamamen pazarlama reklam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya ben de silince ayıp mı olur, yazan kişi kırılır mı falan diye düşünüyorum ama en mantıklısı silmek sanırım.

      Sil
  2. Ben de sizinle aynı fikirdeyim 👍

    "Blogunuzu takibe aldım, bana da beklerim." gibi sadece amacı takipleşmek olan, yazımla ilgili hiçbir yorum içermeyen yorumlar heves kırıcı oluyor :/

    Halbuki biz yazılarımızı yayınlarken o konuyla ilgili farklı görüşleri de almak için yorumları hevesle bekliyoruz, ama karşılaştığımız sadece bu tip yorumlar olunca üzücü oluyor.

    Ancak bu cümleyi de içerip yazımla ilgili yorumda da bulunmuş bloggerlara hiçbir lafım yok kesinlikle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedim ya işte hepimiz aslında anlatmak, anlaşılmak, paylaşmak istiyoruz. Gelen yorumlarda buna yönelik olduktan sonra tabi ki karşılıklı takip edilir :)

      Sil
  3. Aynen ya çok karşılaştığımız bir noktaya değinmişsin Rüya, yazılara göz ucuyla bakıldığı da çok belli oluyor:) yazıda ne anlatıyor , yoruma ne yazmış :D

    YanıtlaSil
  4. blogunu yeni açanlar yapıyo bunu, bilmiyolar işte yaa :)

    YanıtlaSil
  5. Net bir şekilde, katılıyorum.

    YanıtlaSil
  6. bi de yoruma yorum var. ilgimi çekmeyen konuya yorum yazamıyorum bazen yayın sahibini sevdiğimden bi cümleyle 'okuyorum seni'yi vermek istiyorum o kadar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin ilgi alanları farklı tabi ki. Ben her blogu takip edemiyorum bu yüzden. Bazı bloglara arada uğrayıp göz atıyorum. O zaman senin dediğin gibi kısa bir yorum bırakıyorum ama yine de yazılan konuyla ilgili olmasına özen gösteriyorum mutlaka :)

      Sil
  7. Değil mi ya? Karşılıklı sohbet havası olmalı, yorumlarla genişlemeli ufkumuz, bakış açımız :)

    YanıtlaSil

Son Günler

Salı günü yine Trabzon'daydık. HPV ve Smear sonuçlarım negatif yani temiz çıkmış. Bu güzel haber :) Ama - olmasa şaşarım - yaralar var...