Pazartesi, Aralık 06, 2021

Ağaç Ev Sohbetleri #120


2021'in son ayındayız. Eskiden olsa yeni yıl için heveslenip, merakla, umutla beklerdik. Ama artık Covid ve ekonomik durum yüzünden gelen günler gidenleri aratacak diye düşünür olduk. İşte bu yüzden Ağaç Ev Sohbetleri için şöyle bir soru sorayım dedim:

Bu yılbaşında 2022'ye değil de kendi seçtiğiniz bir yıla girme ve o yılı yeni baştan yaşama şansınız olsaydı hangi yılı seçerdiniz? Neden? 

Yalnız belirtmem gerekiyor ki hiçbir şey değiştirme gücünüz yok, her şey en küçük detayına kadar birebir o yıl gerçekleştiği şekliyle yaşanacak. Bir de bonus olsun: Tarihten bir yıl ve kişi seçip onun bir yılını da yaşayabilelim istersek :)

Tarihten herhangi bir kişi ve herhangi bir yıl seçebiliriz dedim ama ben kendi kişisel tarihime bakıp 2009 yılını seçtim. O yıl yurttan ayrılıp Beşiktaş'ta bir eve çıktım, okuldan mezun olup tam zamanlı çalışmaya başladım. 

İlk kez sadece bana ait bir odam oldu o yıl. Beşiktaş'ta, üstelik de meydandaki büyük Kartal heykelinin hemen yukarısında bir evde yaşamak hayallerimin bile ötesindeydi. Kaldığım ev çok eski püskü bir yerdi ama Evrim'le ve arkadaşlarımızla o kadar mutlu zamanlarımız oldu ki o evde...

Eve tam olarak yerleştiğim tarihi hatırlıyorum: 4 Haziran. O gün Pınar'ın doğum günüydü. Evi temizleyip yerleştirdikten sonra pasta kesip hem onun doğum gününü hem de benim ilk evimi kutlamıştık. Sonraki günlerde çok arkadaşımı ağırladım o evde. Yıllarca evlerinde kaldığım Oktay, Volkan ve Berkay'ı; üniversite yıllarımı kurtaran Derya, Pınar ve Özge'yi, Evrim'in arkadaşları Evren, Toygun ve Mustafa'yı... Son finallere o evde çalıştık, oyunlar oynadık, film izledik, müzik açıp canımızın istediği kadar dans ettik. Romantik sofralar kurduk Evrim'le birlikte. Evrim o evde evlilik teklif etti bana. O yıl ilk kez evimin olduğu ve gelecekteki hayatımıza ilk adımları attığımız yıldı.

Hatırladığım tüm güzel şeylerin yanı sıra çok zor günlerimiz de oldu o yıl tabi ki. Ama hangi yıl olmadı ki? Ya da olmayacak? Hayat her zaman inişli çıkışlı, kötü günlerde her şeyin gelip geçici olduğunu hatırlamak önemli.

Sizin seçtiğiniz yılları ve nedenlerini merakla bekliyorum :)

... 

Dipnot: Yazıyı günler önce yazmıştım. Şu an yazsam çok başka bir yıl seçebilirim belki de. Hayat benim için hep böyle galiba, bir an'ım bir an'ıma uymuyor. 

28 yorum:

  1. Cevaplaması güç bir soru... Yaşadığım bir yılı yeni baştan yaşama şansım olsaydı, bu olanağı kullanır mıydım bilemiyorum? Eğer soru yaşamak istemediğin bir yılı hayatından çıkarmak şansına sahip olsaydın şeklinde olsaydı sorunuz, belki daha kolay cevaplayabilirdim:)

    Düşünüyorum da, her günümüzü mutlu, sağlıklı, huzurlu ve neşeli geçirdiğimiz bir yıl var mı acaba? Ama sorunuzdan mutluluğun ağır bastığı yılı anlamalıyım sanırım. Cevabını blogumda versem daha heyecanlı olacak:))

    YanıtlaSil
  2. Cok keyifle okudugum güzel bir ani yazisiydi.Mutlulugunuz daim olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağaç Ev Sohbetleri, her hafta bir konu seçip üzerine tüm bloglarda yazıp çizdiğimiz, paylaştığımız, tartıştığımız bir etkinlik. Belki siz de katılırsınız. Önceki haftalara göz atmak isterseniz, yukarıdaki yorumun sahibi Kaystros Tyrha'nın blogunda şimdiye kadar yapılan tüm sohbetlerin toplu linki mevcut :)

      Sil
    2. Linki bugün güncelleştireceğim. Birkaç haftada bir güncelleme yapıyorum:)

      Sil
  3. soru tam benlik :) çok düşündüm hangi yıl diye doğrusu. 1994 ile 2009 arasında kararsız kaldım. 1994'de, özel ders vererek para kazanmanın dışında ilk defa düzenli maaşı olan bir işim oldu, asistan oldum. Üniversiteden yeni mezunum. bir erkek arkadaşım var, iyiyiz ama okulda da şahane bir 4lü asistan ekibi var. çok eğleniyoruz çalışırken. her cuma mutlaka istiklal caddesine gidiyoruz okul sonrası. ritüellerimiz var, yemek sonrası sevdiğimiz bir kafede romlu çay içmek gibi :) sevgilimle de, ki sonradan oğlumunun babası olacak, iyiyiz. birbirimizi boğmadan, sıkmadan çok hoş bir birliktelik yaşıyoruz. babam hayatta. daha ne olsun :)
    2009 ise çok farklı, evlenmişim, oğlum doğmuş, babamı kaybetmişim, boşanmışım, hayat pahalı geçim zor deyip vakıf üniversitesine geçmemin üzerinden 3 yıl geçmiş. hayatımdaki zorluklarla başa çıkmışım, oğlum mutlu bir çocuk, iyi para kazanıyorum, yurt içi, yurt dışı geziyoruz, 30'lu yaşların sonlarına doğru yeni bir aşka yelken açmanın eşiğindeyim, içim kıpır kıpır.
    evet evet, beni ya 1994'e ya da 2009'a ışınlayalım lütfen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen ışınlayalım seni demek isterdim ama henüz o teknolojiyi bulamadık :)) 30lu yaşlarının sonuna doğru yelken açmak üzere olduğun aşkı merak ettim tam en heyecanlı yerde bırakmışsın :D

      Sil
    2. hahaha, heyecanlanacak bir şey çok yok aslında, evlendik 3 yıl sonra :)aşkın ilk zamanları kadar heyecan verici çok az şey vardır ya o nedenle döneceksem oraya döneyim dedim :) yoksa hâlâ aşığım kendisine :)

      Sil
  4. Güzel bir konu seçmişsin KuyruksuzKedim :)
    Ben 82 yılına üniversite tercihlerimi yaptığım yıla gitmek isterdim. Yaptığım seçim kesinlikle hayatımı değiştirecekti buna nedense eminim. Ömrümün sonuna kadar merak edeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Momentoscum, yalnız hiçbir değişiklik yapma hakkımız olmayacak, seçtiğimiz yılı en küçük detayına kadar tekrar yaşayacağız sadece. Aslında yazmıştım sorunun altına :D "The Devil hides in details" diyeyim :)))

      Sil
    2. Dervisin fikrinde ne varsa zikri de o olur hesabı 🙈😁😊 kusura bakma canim.. ❤

      Sil
    3. Canım Momentoscum, geçmişe dönüp bir şeyler değiştirmek mümkün değil ama geçmişe gittiğimizi hayal edip dönmek istediğimiz zamandaki hislerimizi hatırlamak mümkün :) İyi hissetmek için ille de bir şeyleri değiştirmek gerekmiyordur belki de. Belki de iyi olan şeyleri, güzel zamanları hatırlamak da yeterlidir bir şeyleri değiştirmek için :) Olmayacak hayallere kapılmak yerine olmuş olan güzel şeyleri bulup çıkaralım, halihazırda yaşadığımız güzel zamanları düşünüp gülümseyelim ❤️

      Sil
  5. Ne güzel yazmışsın. Ben kendi tarihimde ne zamana giderdim bilemedim, biraz düşünmem lazım. Ama tarihten bir kişi ve yıl seçecek olsam Osmanlı Devleti'nin yükselişte olduğu zamanlara gitmek isterdim. Hatta şansım varsa Koca Sinan olayım, Edirne'deki Selimiye Camii'ni yaptığı zamanda. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence tarihten bir kişi seçmek riskli çünkü her detayı bilmiyoruz. Tarih kitapları hep abartılı ve yazan kişinin görüşlerine göre şekillendirilmiş oluyor. Yani mevcut bilgimizle gidip hiç beklemediğimiz durumların içinde bulabiliriz kendimizi :))

      Sil
    2. Ben kendi hayatımda da sürekli hiç beklemediğim durumların içinde buluyorum kendimi. Olsun be risk de almayacaksak yani... :D

      Sil
  6. Hiçbir şeyin değişmemesi ve aynen yaşanması eli kolu bağlıyor biraz:) onun dışında keyifli bir konu seçmişsiniz.Sohbete katılanları okuyayım biraz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Geçmişe dönüp şunu değiştiririm değil de geçmişe dönüp şu anı tekrar yaşamak isterdim" düşüncesiyle seçtim bu soruyu aslında. Yani bu da yapamayacağımız bir şey ama en azından eski zamanları düşünüp güzel hislerimizi hatırlayabiliriz :)

      Sil
  7. şahane bir konu :) ben kesinlikle kendi hayatıma gitmezdim nasılsa yaşandı yani üstünden bir daha geçmenin anlamı yok amaaaa ben 1964'e giderdim ve Beatles grubundan Paul olmak isterdim! 64 bence altın yıllarıydı ve Paul'ü de John'dan fazla severim.. Neden olmasın :) Keyifli bir yıl geçirmek isterdim, tüm o curcunayı yaşamak, şahane parçalar üretmek. Offff tam bir "summit" bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya ben başka birinin sadece bir kısmını bildiğim hayatında 1 yıl mahsur kalmak istemezdim sanırım Canım Ceren'im. Ya hiç hoş olmayan ayrıntılar varsa... Kendi geçmişimde ne var ne yok biliyorum en azından :))

      Sil
  8. ne güzelmiş o ev. ay hem de heykelin orda demekki yukarda yokuşta, beşiktaşın en güzel yeriii, hemen aşağıda beşiktaş kafeleri var, maç geceleri oleeey :)

    YanıtlaSil
  9. Ağaç Ev konularının bu düşündürücü yanını seviyorum. Bir anlamda yaşamı yeniden gözden geçiriyor, tartıp biçiyorsunuz.
    İnsan hayatında daha çok mutlu olayları hatırlıyor. Beyin mutsuz olayları unutma eğiliminde.
    Her yılın içinde mutluluk ve mutsuzluk birlikte yaşanmış. O mutsuzluklar da deneyim oluşturmuş. Bazen bir mutsuzluk bir mutluluğa kapı aralamış.
    1984 yılı tayinle gittiğimiz Burdur' da geçen bir yıldı. Güzel bir liseden sonra sınavla girdiğim Eğitim Fakültesi yılları.
    Daha yaşanabilir yeni bir eve geçmişiz. Yaz tatillerinde çevredeki sahil şeridini dolaşıyoruz. Sömestr tatillerinde Mersin'e geliyoruz. Güzel günlerdi. Olumsuzluklar yaşandı e elbette ama unuttuk.
    Tarihte ise Romantik dönemlerde yaşamayı isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet insan beyni hep güzel şeyleri hatırlıyor gerçekten ve iyi ki de öyle yapıyor, değil mi :) Hep beraber güzel günleri hatırlayalım :)

      Sil
  10. Kuralları hiçe sayıp aşık olduğum yılı bire bir yeniden yaşamak isterdim.Tüm zoruyla hem de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşkın gözü kör, kulağı sağır; zorluklar vız geliyor aşk varken.

      Sil
  11. Güzel bir soruymuş. Düşündüm ama toparlayıp yazamadım.. Sevgiler..
    Görüşemezsek şimdiden iyi yıllar :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yıl değil de bir gün seçebilirsin belki. Öylesi daha kolay. Hayatından hangi günü noktasına virgülüne dokunmadan birebir tekrar yaşamak istersin? Bulup gülümsemen dileğiyle iyi yıllar şimdiden.

      Sil
  12. Çok teşekkürler. Benim de bazı düşüncelerim bugünlerde çok hızlı değişiyor.

    YanıtlaSil

Son Günler

Salı günü yine Trabzon'daydık. HPV ve Smear sonuçlarım negatif yani temiz çıkmış. Bu güzel haber :) Ama - olmasa şaşarım - yaralar var...