Salı, Eylül 12, 2023

Eylül Meydan Okuması #12

12-Karar verme sürecinde düşünceler mi? sezgiler mi?

Bu soruyu kafamda tam bir yere oturtamadım. Çünkü benim sezgilerimle düşüncelerim aynı doğrultuda oluyor ama ben yine de tam tersi yönde hareket edebiliyorum bazen. Yani karar verirken düşüncelerimi susturup duygularımla hareket ediyorum. Mantığım /sezgilerim /düşüncelerim  "YAPMAAAA!" diye bas bas bağırırken her şeyi kulak ardı edip en olmayacak şeyi yapıveriyorum bazen. Ama sözkonusu iş hayatımsa mantığım genelde ağır basıyor. 

Keşke kararlarımız objektif düşüncelere/gerçeklere dayansa ama çoğu zaman öyle olmuyor. Karar verirken beynimiz konuyla ilgili mevcut kaynaklarına yani geçmiş tecrübelere ve konuya dair bilgilere başvuruyor; daha önceki olaylarla bir benzerlik kurmaya çalışıyor. Eğer mevcut bilgiler ve tecrübelerin sonucu olumlu ise "Bu da olumlu olur" diye tahmin yürütüyor ve "Yapalım" kararı alıyor. Eğer mevcut bilgi ve tecrübeler olumsuz ise "Yapmayalım" diyor. 

Karar vermek pek de objektif bir süreç değil. Herkes kendi bilgisi ve tecrübesi doğrultusunda karar veriyor. Bazen de tüm bildiklerimize inat bile bile yanlış kararlar veriyoruz nedense. İnsan olmak böyle de ilginç işte! 

...

Ne olursa olsun insan önce kendini sevmeli. Bu sabah kendimi kalpli bir tostla sevdim, sardım sarmaladım :)



14 yorum:

  1. Diyete başladığımdan beri tost yemiyorum, nasıl canım çekti ya, çok güzel duruyor :)

    Soruya gelince, ben de sizin gibiyim. Bazen akıl almaz şeyler bile yapabiliyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canın çekiyorsa yarım tost ya da en azından çeyrek tost ye bence :) Yoksa uzun vadede diyete devam etmek daha da zorlaşıyor.

      Karar verme konusuna gelirsek bazen yaptıklarımıza akıl sır ermiyor değil mi :)

      Sil
  2. soru biraz sorunlu gibi, değil mi? sezgi bir bilgi kaynağı, düşünce bambaşka, zihinsel bir süreç. bilginin bir araç olarak kullanıldığı bir süreç hatta. burada sorulan tam olarak ne? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezgi deyince "içimden bir ses şöyle yap diyor" hissi geliyor aklıma hemen. Düşüncelerim de o sese uymam yönünde oluyor. Ama işin içine duygular karışırsa olay bambaşka yerlere gidiyor bazen :))

      Sil
  3. :) Hihihihi kalpli tostunuzla bizde sevindirik olduk açıkçası.

    YanıtlaSil
  4. sezgili tost var mıııı :)

    YanıtlaSil
  5. Hislerim o tostun çok nefis olduğunu söylüyor. Afiyet olsun. Hülya

    YanıtlaSil
  6. Genellikle sezgisel karar vermem, kararlarım hep düşünüp taşınarak oluşur Mrs. Kedi. Fakat bu her zaman doğru karar verdiğim anlamına gemez:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman doğru kararı vermek çok zor zaten Mr. Kaplan :) Bir de başka türlü karar vermiş olsanız sonucun ne olacağını bilemeyeceğimiz için doğru karar ne, o da meçhul :)

      Sil

İyileştiren Sevgi

" Seni sevmeyi dünyanın en güzel şiiri yapacağım " demiş Edip Cansever. İnsan kendini sevilmeye layık görmeyince gerçekten sevildi...