Perşembe, Eylül 28, 2023

Eylül Meydan Okuması #28

28- Utanç verici bir anda arkadaşına nasıl yardım edersin?

Aklıma iki farklı olay geldi. Birisi biz kadınların aşina olduğu bir durum. Ayın malum günleri bazen sürpriz yapıp hiç beklenmedik zamanlarda gelebiliyor. Aslında bunda utanılacak bir durum yok, gayet insani bir durum ama bazen o durumda kalınca utanabiliyor insan ister istemez. Öyle zamanlar için çantamda ve okuldaki dolabımda her zaman yedek ped bulundururum ve sorun yaşayan öğrenci ya da öğretmen adına eve gidebilmesi için idareden izin alırım.

Aklıma gelen diğer bir olay hafif çakırkeyif olan bir arkadaşımızın dans figürlerini kamufle etmek için kendimizi sahneye atıp dikkat dağıtmaya çalıştığımız bir akşamdan kalma. Kadın kadına canlı müziğe gittiğimiz bir akşam içimizden biri biraz şuh dans figürleriyle diğer masaların dikkatini çekince hep beraber çevresini sarıp dikkat dağıtmıştık. Hatta yaşça büyüğümüz olan bir hocamız kendini kurban edip işi şakaya vuran abartılı dansıyla hepimizi güldürüp konuyu çoook tatlı bir şekilde halledivermişti.

Eğer utanç vericiden kasıt çok daha vahim bir mevzu ise, arkadaşımın yanında olup ona destek olmaya çalışırım. Hatasını söylerim ama onu yargılayıp yalnız bırakmam. Çünkü yalnız bırakılan kişi o hatadan dönecek gücü kendinde bulamaz. Uzaklaşmak yerine onu sarıp sarmalamak gerekir ki güçlü hissedip hatasından dönsün ve hatasının cezasını çekip kurtulsun.


Bruno Mars - Count On Me

Arkadaşlığın birbirine güvenmek olduğunu anlatan çok tarlı bir şarkı :) 


7 yorum:

  1. Dans maceranıza bayıldım :)

    YanıtlaSil
  2. Ben hep kurtarılması gereken kişi oluyorum genelde, en son hatırladığım ofiste gün ortası pantolonumun fermuarı patlamıştı. :D

    YanıtlaSil
  3. Şu meydan okuma soruları son derece ilginç Mrs. Kedi:) Kendi adıma düşündüm de, birden böyle bir an hatırlayamadım. Utanma duygusu nasıl bir şey aklıma gelmiyor. İlkokulda İstiklal Marşı okunurken önümdeki kız öğrencilerden biri kendini tutamamış siyah kilotlu çorabından aşağı idrarını koyvermişti. Kızcağız utanmıştır tabii. Ben ne yaptım, başımı çevirip görmemezlikten geldim. Başka ne yapılabilirdi ki?
    Yetişkin olduğunda insan kendisinden mesul. Utanılacak bir durum yaşayan arkadaşıma nasıl davranırım? Verdiğiniz dans örneğinde eğer arkadaşım coşmuş, alkolün de etkisiyle aşırı hareketlerde bulunursa beni rahatsız etmez sanırım. Yaptığı hareketler bir kısım insanlar için utanç verici kabul edilebilir belki ama bilakis ben onun bu doğal halinden hoşlanırım. Eşim bu konularda benim aksime çok hassas. Bense rahat bir insanım ona göre. Bu kıyafet konusunda da geçerli.
    Bence utanılacak durumlar biraz farklı. Hak yemek, hırsızlık, yalan söylemek gibi davranışlar olabilir. Herhangi bir arkadaşım bu tür davranışlar içine girerse ona yardımcı olamam, bir an önce kendisinden uzaklaşırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mr. Kaplan ben bazen başkaları adına utanç duyuyorum elimde olmadan maalesef. Hatta ekranda bile izleyemiyorum bazen filmleri, dizileri, haberleri, reality programlarını. Kapatıyorum ekranı. Almanca "fremdschämen" kelimesi tam beni anlatıyor. Keşke umursamamayı başarabilsem.

      Sil
  4. şu dans ile ilgi dağıtma fikri hoşmuş, aklımda olsun :)

    YanıtlaSil

İyileştiren Sevgi

" Seni sevmeyi dünyanın en güzel şiiri yapacağım " demiş Edip Cansever. İnsan kendini sevilmeye layık görmeyince gerçekten sevildi...